News

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗΣ "CHRISTOFIAS WATCH"

By: DR. CHRISTOS CLERIDES Feb. 01, 2017

Λίγο πολύ όλοι θυμόμαστε τον σάλο που προκλήθηκε με την ιστοσελίδα ῾Christofias Watch᾽ το 2010 όταν ανώνυμος στο τέλος ενός άρθρου που είχε αναρτηθεί αναφέρθηκε στο πρόσωπο και τις δραστηριότητες του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη.

Στις 13 Ιουνίου 2010, η εφημερίδα Πολίτης κυκλοφόρησε άρθρο αποδίδοντας στον Ενάγοντα - Δικηγόρο Χρίστο Κληρίδη, ο οποίος ενεργούσε τότε για λογαριασμό του πελάτη του Ξενή Ξενοφώντος, ότι  ανέχεται και ή συμμετέχει σε απειλές κατά της ζωής άλλων ανθρώπων, ότι συγκαλύπτει και ή παρέχει συνδρομή σε άτομα που διαπράττουν ποινικά αδικήματα, ότι δεν σέβεται την αντίθετη άποψη, την δημοκρατία, βρίζει κ.ο.κ.

 Στην απόφαση καταπέλτης εναντίον της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ  η Δικαστής Ν. ΤΑΛΑΡΙΔΟΥ ημερομηνίας 31 Ιανουαρίου 2017 αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Λέξεις που επηρεάζουν την υπόληψη του ατόμου στο επάγγελμα του, εργασία του ή την απασχόληση του είναι δυσφημιστικές … Σίγουρα πρέπει να πληρώσουν γι᾽ αυτό το λάθος που είχε ως αποτέλεσμα να πληγεί η υπόληψη του Ενάγοντα. Αυτού του είδους λάθη που πληγώνουν την υπόληψη του ατόμου πληρώνονται διότι οφείλονται σε επιπόλαια μη υπεύθυνη δημοσιογραφία.»

Προσθέτοντας, «Ακόμη και πρόσωπο που ανήκει στην σφαίρα προσώπων που θα πρέπει να επιδέχεται εύλογη κριτική για τις πράξεις του απολαμβάνει προστασία για επιζήμια ψευδολογία στην υπόληψη του. Αυτό δεν είναι κριτική ή γνώμη για το άτομo του αλλά γεγονός δυσφημιστικό. Όταν αποδίδεται ένα δυσφημιστικό γεγονός σε πρόσωπο ακόμη και σε δημόσιο πρόσωπο αύτος θα πρέπει να έχει την προστασία του νόμου. Η ελευθερία της έκφρασης που δίδει προστασία στο κοινό και σε δημοσιογράφους να εκφράζουν ελεύθερα την γνώμη τους αναφορικά με δημόσια πρόσωπα καλύπτει μόνο κριτική επί γεγονότων.»

Παρατίθεται αυτούσια η απόφαση πιο κάτω.

Name Size Type Download
ΑΠΟΦΑΣΗ - ΑΡ.ΑΓΩΓΗΣ 5208/2010.pdf 1.22 Mb .pdf Download