Publications

Εβδομάδα της Διακαινησίμου Για το Κυπριακό

By: DR. CHRISTOS CLERIDES May. 03, 2005

Θα μας επισκεφθεί και πάλιν η κα. Κέννεντυ ειδική αμερικανίδα απεσταλμένη για το Κυπριακό.  Μετά την επανεκλογή του ως Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας ο κύριος Μπλέρ θα αποστείλει και το δικό του  απεσταλμένο.  Θα ακολουθήσουν οι απεσταλμένοι των ΟΗΕ και ουραγός η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το “Κυπριακό” όλα αυτά τα χρόνια, τουλάχιστον από το 1989 και έπειτα είχε διαφθαρεί, στην γραμματεία του ΟΗΕ.  Δυστυχώς η προώθηση των Αγγλοαμερικανικών συμφερόντων καθόρισε και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

Το πλαίσιο είναι το Αγγλο-Αμερικανικό και η βάση για λύση/διαπραγμάτευση είναι της διζωνικής δικοινοτικής  ομοσπονδίας.  Ο ορισμός της  δόθηκε στο Σχέδιο Ανάν. Αυταπάτες τρέφουν όσοι πιστεύουν ότι η Ανανική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι δυνατόν να εξωραϊσθεί.  Το μόνο που θα γίνει είναι να εξωραϊσθεί και ωραιοποιηθεί επικοινωνιακά η παρουσίαση της στους Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριους.  Αν θα το “χάψουν” ο χρόνος θα δείξει

Τελικά όμως απεδείχθη ότι το περιεχόμενο της λύσης καθορίζεται από το πλαίσιο της.  Το Αγγλο-αμερικανικό πλαίσιο/μοντέλο, ελαφρά – λιγότερο προωθημένο από το Τουρκικό της ατόφιας συνομοσπονδίας, ενόσω παραμένει στον ορίζοντα μας απομακρύνει από την λύση που θα σέβεται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όπως μεταξύ άλλων τις τέσσερις βασικές ελευθερίες: Δικαίωμα επιστροφής, δικαίωμα εγκατάστασης και επιλογής κατοικίας, ελευθερίας διακίνησης, σεβασμό στο περιουσιακό δικαίωμα με πλήρη και ουσιαστική αποκατάσταση των περιουσιών  στους νόμιμους δικαιούχους και όχι ψευδοαποζημιώσεις.

Το Ευρωπαϊκό μοντέλο λύσης  του Κυπριακού κατέστη αναγκαιότητα και η μόνη συνταγή κατά του Ανανικού τερατουργήματος του τρικέφαλου τέρατος της
“ Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας” εγκλωβισμένου στο λαβύρινθο των Τουρκό-αγλλοαμερικανικών συμφερόντων.

Οι βασικοί “παίκτες” του παιχνιδιού είναι είτε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε επιθυμούν την ένταξη τους σ΄ αυτήν.  Αγγλία – Ελλάδα – Κύπρος Μέλη και Τουρκία Υποψήφια.  Η Νοτιανατολική πτέρυγα της Ευρώπης είναι Ευρωπαϊκή και όχι Νατοϊκή.   Φτάνει να το πιστέψουμε, να το μεταλαμπαδεύσουμε στους Ευρωπαίους Εταίρους μας αλλά και να το πούμε στην κυρία Κέννεντυ και τα εξαπτέρυγα της. Εξ΄ άλλου απεδείχθη ότι Εγγλέζοι και Αμερικάνοι δεν είναι ανεξάρτητοι διαμεσολαβητές και ενόσω καθοδηγούν την γραμματεία του ΟΗΕ το Κυπριακό θα πελαγοδρομεί.

Καλώς να μας  έλθετε κυρία  Κέννεντυ κ.α  στην Λευκωσία της διακαινησίμου για ένα νέο ξεκίνημα..

 


Δρ. Χρίστος Κληρίδης
Βουλευτής ΝΕ.Ο

04/05/2005