News

Επικήδειος λόγος του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στην κηδεία του Φοίβου Κληρίδη

By: DR. CHRISTOS CLERIDES Dec. 02, 2011
Αγαπητέ και σεβαστέ μας Φοίβο Κληρίδη, 

Οδυνηρό καθήκον μας έφερε σήμερα εδώ για να σου απευθύνουμε το ύστατο χαίρε. Η οικογένεια, οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συνάδελφοι σου και οι εκτιμητές της μεγάλης σου προσφοράς στην πατρίδα και την κοινωνία είναι εδώ για να αποτίσουν φόρο τιμής και να καταθέσουν την ευγνωμοσύνη τους.

Γεννημένος στον Αγρό Πιτσιλιάς στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 1920, πορεύτηκες με υψηλό ήθος, εντιμότητα και αξιοπρέπεια τη δύσβατη περίοδο της αποικιοκρατίας.

Η κλίση και η αγάπη σου για τη νομική επιστήμη και τις αρχές και τις αξίες της δικαιοσύνης, της ισοπολιτείας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε οδήγησαν σε σπουδές στη νομική επιστήμη. Μια επιστήμη που υπηρέτησες ως μαχόμενος δικηγόρος μέχρι το τέλος της ζωής σου.

Σαν δικηγόρος λάμπρυνες το λειτούργημα του υπηρέτη της δικαιοσύνης, όχι με την απλή συμβατική και στενή έννοια της αποστολής του. Αλλά ως φωτισμένος νομικός που ακτινοβολώντας μεταλαμπάδευες την αφοσίωση σου στη δικαιοσύνη στο ευρύτερο περιβάλλον.

Δεν υπήρξες ουδέτερος και απαθής. Είχες τις ιδέες και τις αρχές σου και ποτέ δεν τις έκρυβες. Υπήρξες εχθρός της κοινωνικής αδικίας και αναλγησίας αλλά και των δόλιων υπονομευτών της δημοκρατίας που οδήγησαν τον τόπο στην τραγωδία του 1974.

Συνεπής αγωνιστής των εθνικών και λαϊκών δικαίων, αρνήθηκες να φυγαδεύσεις τον εαυτό σου από τους αγώνες και τις αγωνίες της πατρίδας και του λαού και επέμενες να δηλώνεις παρών. Χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με τη σεμνότητα του απλού πολίτη και του στρατευμένου αγωνιστή. Δεν συμβιβάστηκες ποτέ με το δίκαιο του ισχυρού, δεν ανέχτηκες ποτέ την υποκρισία των πάσης μορφής κατεστημένων και η κριτική σου υπήρξε πάντα αυστηρή και διεισδυτική και χωρίς υπολογισμό προσωπικού τιμήματος. Κουβαλούσες μέσα σου το βαθύ αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και με αυτό σφράγιζες την επαγγελματική και κοινωνική σου δράση.

Όμως, πέραν της νομικής επιστήμης, υπηρέτησες και τη μαχόμενη πολιτική. Υπουργός Δικαιοσύνης την περίοδο 1982–1985, ενώ εκλέγεσαι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων το 1982, κοσμώντας τα έδρανα του Σώματος.

Ο Φοίβος Κληρίδης, ως επιστήμονας και πολιτικός, αποτέλεσε την ιδανική και αρμονική σύζευξη επιστήμης - πολιτικής. Γιατί ως επιστήμονας του Δικαίου υπηρέτησε τη ζώσα πολιτική πραγματικότητα. Τους αγώνες και τις αγωνίες των πολιτών.

Ως Υπουργός Δικαιοσύνης κατά την περίοδο 1982 - 1985 και κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας εργάστηκε σκληρά για την εμπέδωση της ισότητας των φύλων και την κατάργηση των διακρίσεων.

Ως δικηγόρος και έγκριτος νομικός ανέπτυξε πλούσια δράση. Υπήρξε συγγραφέας άρθρων και μελετών σε πτυχές του Κυπριακού Δικαίου και διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της κυπριακής νομολογίας μέσα από τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Πρωτοστάτησε ακόμη στην ίδρυση του θεσμού του Επιτρόπου Διοικήσεως.
Δεν παρέλειψε, ακόμη, να δώσει το παρών του στον αγώνα για την ελευθερία των λαών υπηρετώντας στο Κυπριακό Σύνταγμα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα.

Αγαπητέ και σεβαστέ μας Φοίβο Κληρίδη,

Υπήρξες το είδος του ανθρώπου με πίστη σε αρχές και οράματα, του αρνούμενου να υποταχθεί σε σκοπιμότητες και συμβατικότητες, ένα είδος ανθρώπου που ολοένα σήμερα χάνεται μέσα στην κρίση αξιών πολιτισμού και ταυτότητας που πλήττει την κυπριακή κοινωνία.

Σε μια εποχή από ομοιώματα σμίλεψες αυθεντικό δείγμα ζωής. Σε αυτή την οδυνηρή ώρα του αποχαιρετισμού σε ακουμπούν με αγάπη πολλή η αγαπημένη σου οικογένεια, οι συγγενείς, οι συνάδελφοι και οι φίλοι σου. Καταθέτουν την εκτίμηση τους για τη μεγάλη σου προσφορά στην πατρίδα και την κοινωνία.

Να πας στο καλό. Και να ’σαι ήσυχος πως όλοι όσοι σε γνωρίσαμε θα κρατήσουμε ζωντανή και τη μνήμη σου και τα διδάγματα ζωής που μας κατέλειπες ως πυξίδα πλεύσης στους δύσκολους σημερινούς καιρούς.

 

 2.12.2011


 http://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/a963e188b62943e7c2257076004d0271/31c3f783f6e0dd7ac225795a003acaed?OpenDocument