Publications

'ΟΙ 7 ΤΟΥ 7ΗΜΕΡΟΥ' Με τον ΤΑΚΗ ΚΟΥΝΝΑΦΗ στην εφημερίδα 'Ο Φιλελεύθερος' 20/3/2011

By: DR. CHRISTOS CLERIDES Mar. 21, 2011

Μας αγνόησαν οι «παντογνώστες»

Τόσο με το «Ο μύθος του "πρώτου λόγου" του ιδιοκτήτη» (1/3/2011) όσο και με το «Η απαλλοτρίωση των ελληνοκυπριακών περιουσιών» (11/3/2011) ο έγκριτος νομικός Χρίστος Κληρίδης επισημαίνει πως, με βάση τις υποβληθείσες, από τη διαπραγματευτική ομάδα του Προέδρου Χριστόφια, προτάσεις, για το «Περιουσιακό», δικαιολογημένα μπορεί να: «Διερωτάται κανείς αν οι συντάκτες των Ελληνοκυπριακών Προτάσεων έχουν αντιληφθεί ότι το περιουσιακό είναι ατομικό δικαίωμα και όχι «αντικείμενο προς κλοπή άνευ ουσιαστικής αξίας». Το «Εφταήμερο» απόταν (για πρώτη φορά) η διαπραγματευτική ομάδα Χριστόφια ανεχόταν την εμπλοκή Πάσκο-Ντάουνερ στο «αγκάθι του Περιουσιακού» με στόχο τους να επηρεάσουν (χάριν του «καλού κλίματος») και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, προειδοποιούσε πού θα κατέληγε η μετατροπή των σφετεριστών-καταπατητών σε... «χρήστες»!

Δεν έχει καμία δικαιοδοσία

Αντί να αναμένουμε αρνητικές εκθέσεις από τον Γενικό Γραμματέα, που μάλιστα κατά ακατανόητο τρόπο η Κυβέρνηση τις χαρακτηρίζει θετικές, θα μπορούσαμε:
α) Να υπενθυμίσουμε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι καμιά έκθεση που αφορά χώρα-μέλος του ΟΗΕ δεν κινοποιείται πριν τεθεί υπόψη τής υπό αναφορά χώρας, για να ληφθούν υπόψη και οι παρατηρήσεις της, β) Να επισημάνουμε πως ο ΟΗΕ δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε ζητήματα που αναφέρονται σε εσωτερικές δικαιοδοσίες των κρατών-μελών, και γ) Να καταγγείλουμε παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ από τη Γραμματεία του, όταν δέχεται εντολές από άλλες αρχές (κυβερνητικές ή όχι). Για τα ανωτέρω έχουμε έγκυρες αποδείξεις: τα έγγραφα του Αλ. Ντάουνερ, που (ήδη) γνωρίζουν τόσον ο Μπαν Κι Μουν όσον και οι εκπρόσωποι των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μεγάλες ιδέες με λίγα λόγια

Όταν ένας νομπελίστας στα Οικονομικά, δηλώνει ότι ήταν τυχερός που φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο την πρώτη δεκαετία της Δημοκρατίας, πρέπει (γι’ άλλη μια φορά) να προβληματιστούμε για την πορεία της Δημόσιας Εκπαίδευσής μας. Αλλά ήταν ακόμη πιο σαφής ο Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Η μόρφωσή μου στα ελληνικά γράμματα έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην επιλογή του θέματος της εξειδίκευσής μου στα οικονομικά. Ποιο άλλο θέμα μέσα στην οικονομική επιστήμη θα μπορούσε να συνδυάσει καλύτερα την κλίση προς τα μαθηματικά και τη συνείδηση που μου είχε δώσει η ελληνική παιδεία: το ιδεώδες, το εφικτό και το δίκαιο, όπως έλεγαν οι αρχαίοι φιλόσοφοι... Με το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών μαθαίνεις πώς μπορείς να εκφράσεις μεγάλες ιδέες με λίγα λόγια».
Μικρή επιλογή από όσα σημαντικά είπε ο Χρ. Πισσαρίδης, για να κατανοήσουμε όλοι ποιος ο ρόλος τής (τώρα πολλά πάσχουσας) Εκπαίδευσής μας.

Όλοι ποιούν την νήσσαν

Η αγωγή κατά της Δημοκρατίας που κατατέθηκε από τον Ξενή Ξενοφώντος για την πολύμηνη ταλαιπωρία του, αφορά αστική υπόθεση και επ’ αυτής θα κρίνει η Δικαιοσύνη. Όμως, ήδη, με δικαστικές αποφάσεις τα όσα διαδραματίστηκαν σε βάρος της οικογένειας Ξενοφώντος (αστυνομική έφοδος χαράματα στην οικία του, στοχοποίηση από τα φιλοκυβερνητικά Μ.Μ.Ε. κ.λπ.) έχουν κριθεί: «αντισυνταγματικά τα διατάγματα λήψης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων από την Αστυνομία και το ένταλμα έρευνας, παράνομη και άκυρη η κατακράτηση των υπολογιστών τους».
Αυτές οι αντισυνταγματικές και παράνομες πράξεις πραγματοποιήθηκαν από αστυνομικά και εισαγγελικά όργανα, και από πολιτειακούς ηθικούς αυτουργούς. Ποια (έστω) πειθαρχική ποινή τους επιβλήθηκε; Ποια έρευνα διεξήχθη, ώστε να αποτρέπονται μιμητικές επαναλήψεις τέτοιας αυθαίρετης αστυνομοκρατικής τρομοκρατίας;

Μιλούμε για ...δούλεμα

Το Υπουργείο Παιδείας κατήρτισε πλάνο, σύμφωνα με το οποίο θα πραγματοποιηθεί το λεγόμενο «μπόλιασμα» των υφισταμένων αναλυτικών προγραμμάτων με τα νέα. Το «μπόλιασμα» θ’ αναληφθεί από αριθμό εκπαιδευτικών και θα έχουν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν οι υπόλοιποι. Χρονικό διάστημα εφαρμογής του ορίστηκε: από 14 Μαρτίου έως 25 Μαΐου, δηλαδή ολόκληρες 70 ημέρες. Πλασματικά, φυσικά, ως συνηθίζεται από τον Υπουργό Παιδείας, αφού: Είναι γνωστό ότι οι εξετάσεις αρχίζουν στις 20 Μαΐου΄, και οι δύο εβδομάδες που προηγούνται αφιερώνονται σε επαναλήψεις της εξεταστέας ύλης. Αν αφαιρεθούν λοιπόν οι ημέρες του Μαΐου, μένουν 45 ημέρες. Τα σχολεία, όμως, κλείνουν για τις πασχαλινές διακοπές στις 15 Απριλίου, άρα μένουν 30 ημέρες. Αν αφαιρέσουμε Σαββατοκυρίακα, αργίες, σχολικές γιορτές και εκδηλώσεις, πόσες ημέρες μένουν για το... μπόλιασμα;
Μάλλον για... δούλεμα πρέπει να μιλούμε.

Ερντογάν, ο νεοσουλτάνος

Δικαιολογημένη η διεθνής ανησυχία για την απειλή επέκτασης του ραδιενεργού κύματος από την Ιαπωνία, που έχει φέρει τη χώρα στα πρόθυρα ολοκλήρωσης μιας καταστροφής (προηγήθηκαν ο σεισμός και το τσουνάμι).
Εάν μια χώρα, με την οργάνωση και την πειθαρχία της Ιαπωνίας και των κατοίκων της δεν μπόρεσε να ελέγξει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της, μπορούμε ν’ αντιληφθούμε σε ποιους κινδύνους βρίσκεται η ανθρωπότητα από παρόμοιους αντιδραστήρες, που λειτουργούν σε χώρες με ελλιπέστατο έλεγχο.
Το γεγονός ότι την ώρα γνωστοποίησης ενός τέτοιου τραγικού συμβάντος, ο Ερντογάν προκλητικά δηλώνει πως θα προχωρήσει στο έργο λειτουργίας πυρηνικού αντιδραστήρα απέναντι από τις κατεχόμενες ακτές της Κύπρου, θα πρέπει να καταγγελθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία διεθνώς.
Στο κάτω-κάτω είναι ευρωπαϊκά εδάφη που απειλούνται από τον νεοσουλτάνο Ερντογάν.

Απόλυτα δικαιολογημένη αντίδραση

ΑΠΟΛΥΤΑ δικαιολογημένη η αντίδραση του Μητροπολίτη Πάφου και η απογοήτευση (έως αγανάκτηση) των παρισταμένων σε εκδήλωση για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, όταν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου (που ήταν ο ομιλητής) ανέμειξε τις προσωπικές του απόψεις (υπέρ του Σχεδίου Ανάν) με τη θυσία του ήρωα. Όμως, οι διαμαρτυρίες πρέπει να στραφούν (και) προς τους διοργανωτές παρόμοιων εκδηλώσεων. Επανειλημμένα κρατικοί, κομματικοί και άλλοι αξιωματούχοι, που καλούνται για ομιλητές υπό την ιδιότητα της θέσης που κατέχουν, κρίνουν (προσβλητικά για το ακροατήριο) ότι τους έχει δοθεί βήμα για να εκφράσουν τις προσωπικές απόψεις ή έμμονες ιδεοληψίες τους.  Εφόσον, λοιπόν, ένας πρόεδρος ή ένας υπουργός, ένας αξιωματούχος ή ένας πρύτανης, δεν αντιλαμβάνονται ότι προσκλήθηκαν για να τιμήσουν με το αξίωμά τους έναν ήρωα, και εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για ιδιοτελή προβολή, η ευθύνη ανήκει στους οργανωτές των εκδηλώσεων, και να λάβουν (επιτέλους) το μάθημά τους: Οι επιλογές των ομιλητών να μη σχετίζονται με αξιώματα, αλλά με το μήνυμα των εκδηλώσεων.

http://www.philenews.com/digital/ClipForm.aspx?nid=3185623