Publications

Ο νέος σταθμός του 2010

By: DR. CHRISTOS CLERIDES Jul. 17, 2009

Του Δρ Χρίστου Κληρίδη*

 Σε περίπτωση κατάρρευσης των νέων συνταγματικών ρυθμίσεων του 2010 όπως πολυδιαφημίζονται, οι επιπτώσεις θα είναι πλέον καταστροφικές. Οι συνέπειες θα είναι :

1. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό συνεπάγεται ότι τις αρμοδιότητες της θα προσπαθήσουν να υφαρπάξουν τα «Συνιστώντα Κράτη» - οι δυο «Συνεταίροι».
Σε ουσιαστικά θέματα θα υπάρχει αδιέξοδο στη διεθνή σκακιέρα εκπροσώπησης της Κύπρου στην Ε.Ε., στον Ο.Η.Ε, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς. Θα υπάρξει επίσης αδυναμία εφαρμογής των διεθνών υποχρεώσεων της «Κυπριακής Ομόσπονδης Δημοκρατίας» σε κύρια θέματα, όπως το Δίκαιο της Θάλασσας, Εναέριος Χώρος, Οικονομική Ζώνη, Ανθρώπινα Δικαιώματα κ.λπ. Το σενάριο είναι εφιαλτικό αλλά πραγματικό. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι η Διεθνής Κοινότητα θα υποχρεωθεί να αναγνωρίσει δύο Κράτη στην Κύπρο. Ο στόχος της Άγκυρας θα ευοδωθεί.
Τελικός στόχος όλη η Κύπρος, βέβαια.

2. Οι βάσεις θα παραμείνουν πλέον μόνιμες σαν μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Δηλαδή στην Κύπρο θα υπάρχει η διεθνής αναγνώριση τριών Κρατών. Δηλαδή του Ηνωμένου Βασιλείου (βάσεις) χωρίς υποχρεώσεις έναντι των υπόλοιπων δύο Κρατών, η Κυπριακή Δημοκρατία (Νότος), και η ΤΔΒΚ (Βορράς).

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι η εμμονή των Τούρκων σε «Συνιστώντα Κράτη» και σε «νέο συνεταιρισμό» και «παρθενογένεση», συνεπικουρούμενη από την Αγγλία - Αμερική αφού η Ελλάδα δεν έχει αντιστάσεις και η Τουρκία αναβαθμίστηκε σε Πρώτο Σύμμαχο, δεν είναι τυχαία. Η πολιτική της Τουρκίας βλέπει μακριά. Η προτεινόμενη λύση είναι ο Νέος Σταθμός μετά το 1960 (Συμφωνία Ζυρίχης) για τη διεθνή νομιμοποίηση της «διζωνικότητας» των δύο Λαών και δύο Κρατών που θα οδηγήσει στην αναγνώριση της ΤΔΒΚ. Η εμμονή μεταξύ άλλων στην αναγκαιότητα «Τουρκικής ψήφου» σε όλες τις αποφάσεις σε Ομοσπονδιακό επίπεδο, προδιαγράφει θανατηφόρα αδιέξοδα πλέον σε καίρια θέματα όπως στους προϋπολογισμούς, θέματα εξωτερικής πολιτικής, σχέσεις με Ελλάδα και Τουρκία και σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης.
Οι Τουρκικές εγγυήσεις αποσκοπούν στην εγγύηση δημιουργίας δύο Κρατών. Από το νενικήκαμεν στο τετέλεσθαι. Άραγε έχουν γνώσιν οι Φύλακες;

*Ο Δρ. Χρίστος Κληρίδης είναι Δικηγόρος.

Φιλελεύθερος 18.07.09