Publications

'Παραδοθήκαμε στη Δημόπουλος ν. Turkey' του Δρ. Χρίστου Κληρίδη

By: DR. CHRISTOS CLERIDES Mar. 20, 2011

   Στο άκουσμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στη Δημόπουλος ν. Τουρκίας (2010) σηκώσαμε τα χέρια ψηλά. Παραδοθήκαμε κυριολεκτικά και αντί να επιδιώξουμε τη σοβαρή απάντηση με μια σειρά από μέτρα όπως π.χ. στο ακαδημαϊκό επίπεδο την κριτική της, στη μελέτη της απόφασης και τις πολιτικές σκοπιμότητές της, στην αξιοποίηση κάποιων θετικών στοιχείων της όπως π.χ. ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους και ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο ως το λεκτικό της απόφασης, τρόπους και μεθοδολογία ανατροπής διαφοροποίησης της, πήραμε όλα τα αρνητικά αυτής και αναβαθμίσαμε τον «χρήστη» σε ουσιαστικά «ιδιοκτήτη».  Μάλιστα οι Κυβερνώντες χρησιμοποίησαν τις αρνητικές πτυχές της απόφασης για να δικαιολογήσουν τις απαράδεκτες προτάσεις της Ε/Κ πλευράς στο ούτω καλούμενω «περιουσιακό» για την παροχή ουσιαστικών δικαιωμάτων ιδιοκτήτη στο «χρήστη» και ουσιαστικούς περιορισμούς στο δικαίωμα αποκατάστασης.

   Ένα πρόσφατο παράδειγμα από την Αγγλία η οποία εξάλλου από τον Μεσαίωνα έχει παράδοση στους αγώνες εμπέδωσης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στον Κοινοβουλευτισμό από την εποχή της Magna Charta μέχρι σήμερα,  θα βοηθήσει  να γίνω πιο κατανοητός.

   Το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάσισε πρόσφατα ότι η Αγγλία παραβιάζει τη Σύμβαση επειδή δεν δίδει δικαίωμα σε φυλακισμένους να ψηφίσουν.  Η Αγγλία αρνήθηκε να συμμορφωθεί και χαρακτήρισε την απόφαση αυτή διά του Πρωθυπουργού της σαν απαράδεκτη.  Κρίθηκε μαζί με κάποιες άλλες αποφάσεις  σαν καθαρά πολιτικής φύσης.

   Συζητήθηκε στο Κοινοβούλιο.  Η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της μη συμμόρφωσης. Ξεκίνησε δημόσια διάλογος κατά πόσο η Αγγλία έχει ανάγκη  τη Σύμβαση ή το Νόμο που την ενσωματώνει. Στο Κυβερνόν Κόμμα και Συγκυβερνόν αλλά και Αντιπολίτευση ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις. Η Κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση ανεξάρτητης Επιτροπής να εξετάσει το όλο θέμα και να κάνει σχετικές εισηγήσεις.  Στην Επιτροπή συμμετέχουν εννέα μέλη.  Μεταξύ άλλων και Ευρωσκεπτικιστές όπως π.χ. ο Dr. Michael Pinto-Duschinsky, καθηγητής μου τη δεκαετία του 1970 στην Αγγλία, από τους πρώτους που πρόβλεψε ότι θα καταρρεύσει η Σοβιετική Ενωση, αλλά από την άλλη και τον Lord Lester Q.C., νομικός σύμβουλος της Κυπριακής Δημοκρατίας, γνωστός υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης και από τους «αρχιτέκτονες» του Human Rights Act στην Αγγλία.  Σύμβουλος επίσης στην υπόθεση Δημόπουλος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

   Σοβαρά κράτη που σέβονται την κοινή γνώμη και την αφουγκράζονται ενεργούν ανάλογα. Στην Κύπρο σηκώσαμε τα χέρια πάνω, παραδοθήκαμε σε μια απόφαση πολιτική και άλλων σκοπιμοτήτων και στηριχθήκαμε στα αρνητικά της.  Διερωτώμαι τι μέλλον έχουμε;


Δρ. Χρίστος Κληρίδης
Αριστίνδην Υποψήφιος ΔΗΣΥ Επαρχία Λευκωσίας
20.3.2011