Publications

Συνέντευξη Δρ. Χρίστου Κληρίδη Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο - Σελίδα 2

By: DR. CHRISTOS CLERIDES Jan. 11, 2010

Ερώτηση:Πώς σχολιάζετε την πολυσυζητημένη αποχώρηση Τσιελεπή από τηλεοπτικό πάνελ ως αντίδραση σε σχόλιό σας; Διερωτώμαι αν η Τουρκική πλευρά έθετε θέμα απλώς και μόνο για να εκνευρίσει τον κ. Τσελεπή των προσόντων του σαν εμπειρογνώμονα διεθνούς και συνταγματικού δικαίου τι θα έκανε ο κ. Τσελεπής.  Φανταστείτε να έφευγε από την τράπεζα την διαπραγματεύσεων λέγοντας τους ότι έχει πιο σοβαρά θέματα με τα οποία να ασχοληθεί!!  Οποια και να είναι η πρόκληση και από οποιονδήποτε προέρχεται είναι αδιανόητο να εγκαταλείψει κάποιος το οποιονδήποτε panel.  Διερωτώμαι αν ο κ. Τσελεπής αμφισβητούσε τα δικά μου προσόντα αν θα με ενοχλούσε αυτό σε βαθμό που να σηκώσω τα χέρια ψηλά και να εγκαταλείψω τη συζήτηση.  Βεβαίως επειδή πρόκειται για τον «αρεστό»  της Ακελικής ηγεσίας και του παραδοσιακού Κομμουνισμού στην Κύπρο έσπευσε σύσσωμη η Ακελική ηγεσία και η εφημερίδα της «Χαραυγή» να δώσουν κάλυψη και να στηρίξουν τον κ. Τσελεπή. Όμως έχει κάθε δικαίωμα ο οποιοσδήποτε και να αμφισβητήσει και να ζητήσει να πληροφορηθεί για τα προσόντα του Πρωτοσύμβουλου του Προέδρου για θέματα που φορούν το μέλλον του.  Ο κύπριος φορολογούμενος χρεώνεται τις εργασίες του κ. Τσελεπή.  Έχει δικαίωμα να αμφισβητήσει και το ρόλο και την ιδιότητα του και τα προσόντα του.  Όταν κάποιος παρουσιάζεται σαν εμπειρογνώμονας και Πρωτοσύμβουλος του Προέδρου ενός κράτους ως και το πρώτο βιολί Συνταγματικού και Διεθνούς Δικαίου οφείλει να πείθει με την συμπεριφορά του με τα όσα εκφράζει με την τεχνογνωσία του και τα προσόντα του.  Η αποχώρηση του από το panel νομίζω  θέτει σοβαρό θέμα αξιοπιστίας του.  

Ερώτηση: Επικριθήκατε ότι αντιμετωπίσατε τον κ. Τσιελεπή υποτιμητικά καθότι «δεν ανήκει όπως ο Χ. Κληρίδης, στην εκλεκτή τάξη των δικηγόρων της Μ. Βρεττανίας, που διοικούν αυτό τον τόπο από το 1960».  Πώς το σχολιάζετε; Δεν ανήκω στην τάξη των δικηγόρων της «Μεγάλης Βρετανίας που διοικούν αυτό τον τόπο από το 60».  Αν ήθελα να το πράξω θα ήταν ευκολότερο για μένα να εντασσόμουν μετά τις σπουδές μου στο Λονδίνο το 1982 στο Δημοκρατικό Συναγερμό στο Κόμμα του ιδρυτή- του θείου μου τέως Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη.  Αυτό όμως δεν το έπραξα αλλά αντίθετα «διά πυρός και σιδήρου» ανέδειξα τις απόψεις μου μέσω από ένα μικρό Κόμμα των Νέων Οριζόντων το 1996 διατελέσας και εκλεγείς βουλευτής του Κόμματος 2001-2004.   Στη συνέχεια με το ΕΥΡΩ.ΚΟ 2005-2006 σαν Βουλευτής και μέλος του μέχρι το 2008. Μάλλον ο κ. Τσελεπής μας αντιμετώπισε την ημέρα εκείνη υποτιμητικά λέγοντας μας ότι έχει πιο σοβαρά θέματα με τα οποία να ασχοληθεί.  Οσον αφορά το σχόλιο ότι υπάρχει εκλεκτή τάξη δικηγόρων της Μεγάλης Βρετανίας που διοικούν αυτό τον τόπο από το 1960 να υπενθυμίσω ότι πρώτος Πρόεδρος που πραγματικά διοικούσε αυτό τον τόπο ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος τα πρώτα 17 χρόνια που δεν ήταν δικηγόρος.  Στη συνέχεια από το 1977 μέχρι το 1988 το τόπο διοικούσε ο Σπύρος Κυπριανού ο οποίος ήταν τυπικά μόνος δικηγόρος γιατί ως γνωστό δεν άσκησε τη δικηγορία. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Βασιλείου ως γνωστό ήταν οικονομολόγος με σπουδές στην Ουγγαρία μεταξύ άλλων. Συνεπώς το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου 1960 μέχρι σήμερα ο τόπος δεν διοικείτο από δικηγόρους της Μεγάλης Βρετανίας. Ακόμη και ο Γλαύκος Κληρίδης απόφοιτος του Kings College, Λονδίνου δεν είχε ασκήσει επί μακρόν τη δικηγορία αλλά ανεμίχθει στην πολιτική από νεαρά ηλικία.  Όμως θεωρώ ότι ειδικά για το κυπριακό θέμα είναι πλεονέκτημα η γνώση Διεθνούς και Συνταγματικού Δικαίου και εν γένει του Δικαίου και συνεπώς έμπειροι δικηγόροι έχουν ένα σαφές προτέρημα και προβάδισμα έναντι άλλων οι οποίοι βεβαίως δεν υστερούν εφόσον περιστοιχίζονται από ειδικούς και εμπειρογνώμονες σε τέτοια θέματα.   Εξακολουθώ να επιμένω ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει καθήκον ακόμα και τώρα που μπαίνει στην τελευταία πράξη του δράματος να διευρύνει την ομάδα Συμβούλων γιατί θα τα βρει πολύ σκούρα σύντομα. 

Ερώτηση: Πώς είδατε τις δηλώσεις Α. Κυπριανού ότι επιχειρείται η φυσική εξόντων του Δ. Χριστόφια από blogs και σατιρικά έντυπα; Νομίζω είναι αστείο να ισχυρίζεται κανείς ότι blogs και σατυρικά έντυπα αποσκοπούν στη φυσική εξόντωση του Δ. Χριστόφια.  Το θέμα είναι να αντέχεις την κριτική.  Αυτό είναι θέμα νοοτροπίας και κουλτούρας.  Είμαι σίγουρος ότι νοοτροπίες και κουλτούρες κάποιων σίγουρα δεν αντέχουν αυτή την κριτική και θα προτιμούσαν να υπήρχε μια εφημερίδα, π.χ. η ΧΑΡΑΥΓΗ, ένα κρατικό ίδρυμα π.χ. το ΡΙΚ, ένας ραδιοφωνικός σταθμός π.χ. ο ΑΣΤΡΑ που  να μονοπωλούσαν το πολιτικό σκηνικό.  Αυτό δεν πρόκειται να γίνει στην Κύπρο ούτε τώρα ούτε στον μέλλον όπως δεν έχει γίνει και δεν επιτρέπεται σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα. Είμαι σίγουρος ότι θα πάρει λίγο χρόνο στην κυβέρνηση αυτή και στο ΑΚΕΛ να προσαρμοστούν στην ιδέα της ελευθερίας της άποψης και ελευθερίας του λόγου όπως κατοχυρώνεται εξάλλου από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση.  Μάλλον δηλώσεις αυτού του είδους αποσκοπούν στην εξόντωση των blogs και σατυρικών εφημερίδων και κάθε κριτικής. 

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις κυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών κύκλων ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για αποτροπή της λύσης; Αν έγιναν τέτοιες δηλώσεις οι οποίες δεν περιήλθαν σε γνώση μου ότι δηλαδή υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για αποτροπή της λύσης είναι ανόητες.  Σίγουρα το τι υπάρχει είναι οργανωμένο σχέδιο σε βαθμό μάλιστα συνομωσίας επιβολής σχεδίου τύπου Ανάν το οποίο το ΑΚΕΛ απέρριψε για κύριο λόγο ότι δεν δίδονταν επαρκείς εγγυήσεις για την εφαρμογή του.  Είπαν το ΟΧΙ για να τσιμεντώσουν το ΝΑΙ. Εξι χρόνια μετά άρχισε το τσιμέντωμα του ΝΑΙ το οποίο μας υποσχέθηκαν οι νυν κυβερνώντες έκτοτε.  Εξάλλου το ότι υπήρχε και υπάρχει ακόμα  οργανωμένο σχέδιο για να περάσει το ΝΑΙ με πακτωλούς χρημάτων έχει στοιχειοθετηθεί και αποδειχθεί με διάφορες μελέτες και δημοσιεύσεις μέχρι σήμερα.  Δηλώσεις αυτού του τύπου συνδέονται με την νοοτροπία του ότι οτιδήποτε προέρχεται εκ των άνωθεν δηλαδή από το Προεδρικό και το κυβερνόν Κόμμα είναι σοφό και θα πρέπει όλοι να υποκλίνονται και να λέν «ευχαριστούμε». Και πάλι αυτού του είδους οι νοοτροπίες δεν θα περάσουν στην Κύπρο.   Πρέπει να είμαστε ευτυχείς και να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού το γεγονός ότι ζούμε σε μια δημοκρατία με πλήρη κατοχύρωση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.  

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι είναι εφικτή μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό ή είναι μια δημαγωγική ουτοπία; Λύση του Κυπριακού μέσα από μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία τύπου Σχεδίου Ανάν δεν μπορεί να είναι δίκαιη.  Τέτοιου είδους λύση συνεπάγεται τη θυσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων.  Θυμούμαι ότι όταν κατατέθηκε στο Σχέδιο Ανάν μας είχε λεχθεί στο Εθνικό Συμβούλιο τότε ότι ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού είχε εξηγήσει ότι αν θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό πρέπει να είμαστε έτοιμοι να μην επιμένουμε στην αυστηρή εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Δηλαδή έπρεπε οι Κύπριοι να δεχθούν ότι είναι πολίτες της Ευρώπης δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας.  Δημαγωγική ουτοπία είναι να ισχυρίζεται κανείς ότι μέσα από τις προτεινόμενες λύσεις τύπου Ανάν που είδαμε και συνεχίζουν τώρα θα βρούμε μια δίκαιη λύση.  Αυτό είναι σίγουρα ανέφικτο.  Η διεκδίκηση της ελευθερίας δεν ήταν ποτέ ανέφικτη αλλά είναι και εφικτή και επιθυμητή.  Η απελευθέρωση της Κύπρου είναι και παραμένει εφικτός στόχος.

Δρ. Χρίστος Κληρίδης
Νομικός
Αναπληρωτής Καθηγητής Δικαίου
Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου