Publications

Σχέδιο ΑΝΑΝ - 5 Χρόνια Μετά

By: DR. CHRISTOS CLERIDES Apr. 23, 2009

Είμαστε σήμερα 5 χρόνια μετά το Δημοψήφισμα 24 Απριλίου 2004 και την απόρριψη του Διχοτομικού Σχεδίου Ανάν από τον Κυπριακό Λαό πολύ πιο κοντά στην λύση της Συνομοσπονδίας που ζητά η Τουρκία από τις αρχές του περασμένου αιώνα (1917-1920).Σύμφωνα με τα σημεία Σύγκλισης όπως δημοσιεύτηκαν , Χριστόφιας - Ταλάτ συμφώνησαν στα εξής (Ορολογία επίσημη βλ. Κόσμος του Επενδυτή 14-15 Μαρτίου 2009 σελ. 19-22):

1. «Τα συνιστώντα κράτη θα έχουν το δικαίωμα να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες επί ζητημάτων εντός των αρμοδιοτήτων τους».
 

2. «Τα συνιστώντα κράτη θα συνεργάζονται μεταξύ τους και με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και θα συμμετέχουν στην διαμόρφωση και την εφαρμογή πολιτικής για τις εξωτερικές σχέσεις επί ζητημάτων που εμπίπτουν εντός της αρμοδιότητας τους σύμφωνα με τις διατάξεις μιας Συμφωνίας Συνεργασίας»¨.
 

3. Οι σχέσεις της Ε.Ε και θέματα της Ε.Ε.......θα ασκούνται σύμφωνα με την Συμφωνία Συνεργασίας.........»
 

4. Εναλλασσόμενη Προεδρία (εκ Περιτροπής Προεδρία).
 

5. Εάν το αδιέξοδο σε σοβαρά (Νομοθετικά) θέματα .....παραμένει για δύο συνεχή χρόνια το Κοινοβούλιο θα διαλύεται και θα προκηρύσσονται εκλογές.
 

6. Θα υπάρχει ίσος αριθμός Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων Δικαστών στο Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο.
 

7. Σε περίπτωση κοινοτικής διαίρεσης το Ανώτατο μπορεί ....να επιστρέψει τον Νόμο στο Κοινοβούλιο μαζί με τα σχόλια των μελών του.....εάν το αδιέξοδο , παραμένει το διοικητικό Δικαστήριο θα επιλέξει σε ad hoc βάση έναν εκ των τριών ξένων Δικαστών που θα οριστούν από την Ομοσπονδιακή εκτελεστική εξουσία ώστε να διασφαλιστεί η ικανότητα του να λάβει τελική απόφαση.
 

8. Μια συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των ομόσπονδων πολιτειών/συνιστωσών πολιτειών θα προνοεί για θέματα συνεργασίας σε αστυνομικά θέματα.
 

9. Περαιτέρω σύμφωνα με πληροφορίες στα θέματα της Ε.Ε πέραν του ότι θα πρέπει να υπάρξει Συμφωνία Συνεργασίας απαιτείται ομοφωνία για την λήψη των αποφάσεων.
 

10. Η αλιεία και η γεωργία εμπίπτουν εντός των αρμοδιοτήτων των συνιστώντων κρατών .
 

Σε αυτό το «δεκάλογο»  συμφώνησαν οι Αρχηγοί. Διερωτώμαι τι απόμεινε. Μάλλον οι λεπτομέρειες και το Ιδιοκτησιακό. Αν λάβει κανείς  υπόψη ότι τους  50.000 έποικους  τους δεχθήκαμε a priori όπως και την εκ Περιτροπής Προεδρία , αναμένουμε και τις υποχωρήσεις στο ιδιοκτησιακό για να προωθηθεί  η Ενταξιακή Πορεία της Τουρκίας που θέλουν οι Άγγλο-Αμερικάνοι , Κύπρος και Ελλάδα. Χωρίς όμως τα απαραίτητα ανταλλάγματα τα οποία ελέω Ευρωσκεπτικισμό αδυνατούμε να διεκδικήσουμε.

Πέντε χρόνια μετά δυστυχώς χειρότερα.

 


Δρ. Χρίστος Κληρίδης
24.04.2009