Publications

ΤΑ ΑΝΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ORAMS

By: DR. CHRISTOS CLERIDES Sep. 20, 2006

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας επανέλαβε στην υπόθεση Orams ν. Αποστολίδης στην απόφαση του 6.9.06 ότι «οι αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδεικνύουν ότι οι νόμοι της Τ.Δ.Β.Κ δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση  για να στηρίξουν τις θέσεις του κύριου και κυρίας Orams για να στερήσουν τον κ. Αποστολίδη από τον τίτλο ιδιοκτησίας  του».    Βλέπε παράγραφος 31.

Το Δικαστήριο περαιτέρω αποφάσισε στην παράγραφο 36 ότι ο κύριος και η κυρία Orams «είναι επεμβασίες που έπρεπε να θεωρηθούν σαν τέτοιοι και κατά συνεπεία δεν είχαν οποιαδήποτε περιουσιακά δικαιώματα δυνάμει του Αρθρου 1 του Πρωτοκόλλου αρ. 1 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Αυτό το μέρος της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αγγλίας ξεκαθαρίζει ότι τα περιουσιακά δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που εκτοπίστηκαν από τον τουρκικό στρατό σαν αποτέλεσμα της Τουρκικής εισβολής του 1974 παραμένουν αλώβητα και αναπαλλοτρίωτα δυνάμει του Διεθνούς Δικαίου και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Κατά συνέπεια οποιονδήποτε πρόσωπο επιχειρεί να «αγοράσει» ή να χρησιμοποιήσει τις περιουσίες αυτές από οποιονδήποτε άλλο εκτός από το νόμιμο ελληνοκύπριο ιδιοκτήτη τους δεν αποκτά οποιαδήποτε δικαιώματα ή τίτλο ιδιοκτησίας και θεωρείται επεμβασίας.

Το τεχνικό θέμα του κατά πόσον αποφάσεις των Δικαστηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να αναγνωριστούν και να εκτελεστούν στην Αγγλία σε σχέση με τέτοια θέματα τελικά θα αποφασιστεί από το ΔΕΚ (Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων)  στο Λουξεμβούργο δεδομένου ότι τίθεται θέμα ερμηνείας και εφαρμογής των σχετικών προνοιών του Κοινοτικού Κεκτημένου στην Αγγλία.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αγγλίας ότι δεν αναγνωρίζεται και δεν εφαρμόζεται η απόφαση του Κυπριακού Δικαστηρίου υπόκειται σε έφεση και η Βρετανική δικαιοσύνη υποχρεούται από το κοινοτικό κεκτημένο  σε αμοιβαία αναγνώριση και εκτέλεση των αποφάσεων της Κυπριακής Δικαιοσύνης.

Είναι θέμα χρόνου να γίνει τούτο στην πράξη.


Δρ. Χρίστος Κληρίδης
Επίτιμος Πρόεδρος
Διεθνούς Συνδέσμου Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων