Publications

'ΥΠΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ' του Δρ. Χρίστου Κληρίδη

By: DR. CHRISTOS CLERIDES Mar. 30, 2011

Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έπρεπε στη Κύπρο να διαφυλάττονται σαν κόρη οφθαλμού, αλλά και να εμπεδώνεται καθημερινά κουλτούρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε μια χώρα θύμα παραβίασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι λυπηρό να βλέπουμε μέρα με τη μέρα μια κατολίσθηση στο τομέα αυτό.  Στο «περιουσιακό» αντί να εμμένουμε σε θέσεις αρχών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υποβάλλει προτάσεις για λύση του «περιουσιακού» που κάθε άλλο παρά σέβονται το ατομικό δικαίωμα της Ιδιοκτησίας.   Σαν αποτέλεσμα:

1.Ο «Χρήστης» αποκτά δικαίωμα διεκδίκησης της Ιδιοκτησίας την οποία παράνομα κατέχει.

2.Μπαίνουν προϋποθέσεις για κατοχή και ιδιοκτησία προ του εκτοπισμού για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

3.Αποκλείεται το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής κατά «απαλλοτριώσεων» κατεχομένων περιουσιών για σκοπούς «δημοσίας ωφελείας».

4.Περιορίζεται η επιστροφή και αποκατάσταση περιουσίας σε μετρίου μεγέθους περιουσίες (αποκλείεται ή περιορίζεται η επιστροφή μικρών και συνιδιοκτητών περιουσιών και/ή μεγαλύτερης έκτασης 7.500 τ.μ.)

5.Αποκλείεται το δικαίωμα επιστροφής σε περιουσίες οι οποίες είναι θύμα παράνομης εκμετάλλευσης και δεν  διαχωρίζονται.

6.Οι προτάσεις παραπέμπουν για επίλυση διαφορών σε επιδιαιτησία ξένων δικαστών ουσιαστικά.

Αλλά και στις ελεύθερες περιοχές προωθείται πολιτική τρομοκρατία π.χ. κατάσχεση ηλεκτρονικών υπολογιστών, προσωπικών δεδομένων δικηγόρων και άλλων κατά παράβαση βασικών ατομικών δικαιωμάτων (δικαίωμα ιδιωτικής ζωής ‘Αρθρο 15, δικαίωμα απορρήτου επικοινωνίας ΄Αρθρο 17). 

Πλήρης αδιαφορία για τα δικαιώματα κατοίκων των βάσεων όταν δεν εφαρμόζουν οι Βάσεις νομοθεσία, όπως κατ’ αναλογία εφαρμόζεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, και εμμονή  στα «κυριαρχικά δικαιώματα» των Βάσεων. 

Οι Κυβερνώντες αδιαφορούν για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης, τις καθυστερήσεις, την μη μηχανοποίηση, τη αναγκαιότητα προώθησης τριτοβάθμιας δικαιοσύνης, και η δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές. 

Απαλλοτριώνουν εσπευσμένα, αλλά αδυνατούν να καταβάλουν τις αποζημιώσεις έγκαιρα.  Επεμβαίνουν παράνομα σε ιδιωτικές περιουσίες.  Διαχειρίζονται τις Τ/Κ περιουσίες έως εάν αυτές να κατασχέθηκαν με αποτέλεσμα παραπομπής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο κατάλογος είναι μακρύς.  Αντί εμπέδωσης κουλτούρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλλιεργείται  μια νέα υποκουλτούρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων!!

Δρ. Χρίστος Κληρίδης
Αριστίνδην Υποψήφιος ΔΗΣΥ Επαρχίας Λευκωσίας
31/03/2011