News

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ

By: DR. CHRISTOS CLERIDES Jan. 31, 2014

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ

Η αγωγή είχε καταχωρηθεί από το δικηγορικό γραφείο Φοίβος, Χρίστος Κληρίδς & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε το οποίο εκπροσωπεί δεκάδες κατόχους αξιογράφων και αιτείται την έκδοση δικαστικού διατάγματος για ακύρωση της έκδοσης ομολόγων, δανείου ή αξιογράφων κεφαλαίου της Λαϊκής Τράπεζας που εκδόθηκαν στο όνομα της Ενάγουσας το 2010. Ως λόγους ακύρωσης επικαλείται απάτη, δόλιες και ψευδείς παραστάσεις, δόλια απόκρυψη ουσιωδών γεγονότων και άσκηση πίεσης και ανεπίτρεπτης επιρροής για σύναψη ετεροβαρούς σύμβασης λόγω απειλής, εκβιασμού και οικονομικής πίεσης κατά την περίοδο 2010-12.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η αγωγή ασκείται εναντίον 25 συνολικά εναγομένων, στους οποίους εκτός από τη Λαϊκή Τράπεζα συμπεριλαμβάνονται και μέλη του τότε Διοικητικού της Συμβουλίου, ένα ελεγκτικό γραφείο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Κεντρική Τράπεζα και η Κυπριακή Δημοκρατία. Το 2012 η ενάγουσα εξασφάλισε μονομερές διάταγμα του Δικαστηρίου για υποκατάστατη επίδοση και επίδοση εκτός δικαιοδοσίας του κλητηρίου εντάλματος στους εναγόμενους που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων για τον εναγόμενο Ανδρέα Βγενόπουλο διατάχθηκε η επίδοση ειδοποίησης του κλητηρίου εντάλματος στην Ελλάδα με παράδοση στη διεύθυνση του, μέσω υπηρεσιών αγγελιοφόρων (courier service).

Ο Βγενόπουλος, όπως και άλλοι έξι εναγόμενοι που ζουν στο εξωτερικό, χωρίς να καταχωρήσει σημείωμα εμφάνισης, καταχώρησε αίτηση για ακύρωση της επίδοσης του διατάγματος. Στην ενδιάμεση απόφαση του ο Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής Λευκωσίας Αλέξανδρος Παναγιώτου, απέρριψε όλους τους λόγους που επικαλέστηκε ο δικηγόρος του εναγόμενου, έκρινε ότι ορθά έγινε η επίδοση στο εξωτερικό και επεσήμανε ότι η ακρόαση της αγωγής θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά.

Αναλυτικά ο Δικαστής Παναγιώτου υπέδειξε ότι: (α) Η παράλειψη επίδοσης της μονομερούς αίτησης δεν συνδέεται με οιανδήποτε ερημοδικία στην αγωγή εναντίον του αιτητή. Αντίθετα, προκύπτει ότι ο αιτητής αντιλήφθηκε έγκαιρα το αγώγιμο δικαίωμα στην αγωγή που καταχωρήθηκε εναντίον του και προχώρησε αμέσως σε διαδικασίες αμφισβήτησης των δικαστικών διαδικασιών που προηγήθηκαν. (β) Όπως είναι παραδεκτό και από τον αιτητή, ο συνήγορος της ενάγουσας, παρέδωσε στους συνηγόρους του αιτητή στις 5 Ιουνίου 2013 αντίγραφο της αίτησης και της ένορκης δήλωσης στις οποίες στηρίχθηκε το Δικαστήριο προκειμένου να εκδώσει τα επίδικα διατάγματα. Με την αποστολή αυτή, οιαδήποτε παρατυπία έχει θεραπευθεί.

Αβάσιμος ο ισχυρισμός

Ο Δικαστής κ. Παναγιώτου έκρινε αβάσιμο τον ισχυρισμό του αιτητή ότι σε επιδόσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός (Ε.Κ.) 1393/07 έχει καταργήσει σιωπηρώς τις διατάξεις των Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας για επίδοση εκτός δικαιοδοσίας και ειδικά την Δ.6 Κ.6 που αναφέρεται στην επίδοση ειδοποίησης κλητηρίου και όχι του ιδίου του κλητηρίου εντάλματος. Από τη στιγμή δε που η επίδοση στηρίχθηκε στους Κανονισμούς Πολιτικής Δικονομίας και όχι στον Ε.Κ. 1393/07 τότε η όλη διαδικασία είναι άκυρη.

Τονίζοντας ότι η θέση αυτή δεν ευσταθεί, ο Δικαστής υπέδειξε ότι ο Ε.Κ. 1393/07 σκοπόν έχει να διευκολύνει τη διαδικασία επίδοσης εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την Ενάγουσα όπως και πολλούς άλλους κατόχους αξιογράφων εκπροσωπεί το γραφείο Φοίβος, Χρίστος Κληρίδης & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε