Publications

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ: ΓΟΝΙΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

By: ALEXANDROS CLERIDES Aug. 06, 2020

«Έκθεση Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με τον ρόλο και τους χειρισμούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και της Αστυνομίας σε υπόθεση αποξένωσης παιδιων από τη μητέρα τους» 

Μια εξαιρετικά σημαντική έκθεση δόθηκε σε εμάς σήμερα για υπόθεση που χειριζόμαστε από την Επίτροπο Διοικήσεως αναφορικά με την ανεπάρκεια της Αστυνομίας και των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας αναφορικά με την εκτέλεση διαταγμάτων οικογενειακου Δικαστηρίου. Μια ανάγνωση δεν είναι αρκετή.
 
Για αρκετό κόσμο η "επικοινωνία" μεταξύ γονέα και παιδιού είναι κάτι απλό, αυτονόητο και δεδομένο. Για άλλους αποτελεί θέμα εξέτασης πολύπλοκων, πολυσελιδων νομικών κειμένων και αποφασίζεται μέσα από την αστική, οικογενειακή και ποινική δικαιοδοσία των Δικαστηρίων με την αστυνομία, λειτουργούς, δικηγόρους, νομοθέτες, εισαγγελείς, υπουργούς και επιτρόπους να εμπλέκονται σε αυτό το χωρίς τελειωμό εργο.
 
Η έκθεση μιλά για παρακοη διατάγματος το οποίο η Αστυνομία θα πρέπει να εξετάζει ως αυτόφωρο αδίκημα και πως η καθυστέρηση ενεργειών έχουν προκαλέσει μια κατάσταση η οποία έχει "παγιωθεί" εναντίον των συμφερόντων της μητέρας και των παιδιών.
 
Περαιτέρω η συναίνεση της μητέρας σε "συμφωνίες" και "όρους" με το ΥΚΕ για να συναντάει περιστασιακά τα παιδιά της δεν θεωρείτε "θετικό βημα για την αποκατάσταση της αποξένωση".
 
Τελικά γίνεται αναφορά και στην σύσταση Επιτροπής Διαχείρισης Ιδιαζουσων Περιπτώσεων Ανυπακουων Διαταγματων Επικοινωνίας «ΕΔΙΠΑΔΕ» η οποία βρίσκεται υπο μελετη με πρωτοβουλία των ΥΚΕ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ-ΥΨΥ.
Name Size Type Download
family law.pdf 13.65 Mb .pdf Download