Case Law

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

By: ALEXANDROS CLERIDES Aug. 09, 2019
Δικαστήριο επιδίκασε σε δικηγόρο αποζημιώσεις για εξευτελιστική και ταπεινωτική μεταχείριση από αστυνομικά όργανα όταν τον συνέλαβαν και τον κράτησαν για υπερβολικό διάστημα για απλή υπόθεση.  


Το περιστατικό συνέβη το 2011 εντός του αστυνομικού σταθμού Λυκαβηττού, όταν δικηγόρος που είχε μεταβεί εκεί κατόπιν εντολής πελάτη του, για να πληροφορηθεί τους λόγους σύλληψης αλλοδαπού υπάλληλού του, άρχισε να φωνάζει. Τότε αξιωματικός που βρισκόταν εκεί διέταξε τη σύλληψή του και του φόρεσαν χειροπέδες, ενώ τον κρατούσαν σε δημόσια θέα μπροστά από το κοινό που πήγαινε στον σταθμό για υποβολή παραπόνων. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον σταθμό Λακατάμιας όπου και κατηγορήθηκε γραπτώς για πρόκληση θορύβου και ταραχής. 

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο δικηγόρος Αλέξανδρος Κληρίδης που χειρίστηκε την υπόθεση, πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση για τα νομικά δεδομένα της Κύπρου. Το ίδιο το κείμενο της απόφασης αποτελείται από μια εκτενή ανάλυση αναφορικά με το τι θεωρείται παράνομη σύλληψη και παράνομη κράτηση. Στη συγκεκριμένη υπόθεση το Δικαστήριο στην απόφασή του έκρινε νόμιμη τη σύλληψη βάσει της μαρτυρίας που είχε παρουσιαστεί ενώπιόν του, παράνομη όμως την κράτηση του ατόμου όπως και εξευτελιστική και ταπεινωτική τη μεταχείριση που έτυχε ο υπό σύλληψη και κράτηση δικηγόρος, αφού είχε αφεθεί σε χώρο ο οποίος ήταν σε κοινή θέα από οποιονδήποτε επισκεπτόταν τον αστυνομικό σταθμό. 

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «η διατήρηση των χειροπέδων, υπό αυτές τις συνθήκες, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι ο ενάγοντας, φέροντάς τες, τοποθετήθηκε σε κοινή θεά των διερχομένων από το σταθμό αποτέλεσε βασικό παράγοντα για την κατάληξη στην εκφρασθείσα ήδη κρίση μου περί ταπεινωτικής μεταχείρισης». 

Περαιτέρω των πιο πάνω εξαιρετικά σημαντικό για τα σημερινά νομικά δεδομένα είναι και το γεγονός ότι το Δικαστήριο καταδίκασε σε αποζημιώσεις όχι μόνο το υπεύθυνο θεσμικό όργανο, δηλαδή τον Γενικό Εισαγγελέα, αλλά αλληλέγγυα και/η κεχωρισμένα το ίδιο το άτομο που διέταξε τη σύλληψη και έδωσε οδηγίες για την περαιτέρω κράτηση του ατόμου. 

Συνεπώς, με την απόφαση αποστέλλεται το μήνυμα στα άτομα που ενεργούν με τέτοιο τρόπο όπως στη συγκεκριμένη υπόθεση, συνειδητά ή ασυνείδητα, παραβιάζοντας με τέτοιο τρόπο βασικά συνταγματικά και ανθρωπινά δικαιώματα του πολίτη, πως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να βρεθούν εκτεθειμένοι σε αστικές και ποινικές διώξεις οι ίδιοι υπό την προσωπική τους ιδιότητα. 
 
Για τα πιο πάνω, αφού ο ίδιος ο παραπονούμενος περιόρισε την απαίτησή του σε γενικές αποζημιώσεις κατά την ακρόαση της υπόθεσης, το Δικαστήριο έκδωσε απόφαση υπέρ του και εναντίον των εναγόμενων για το συνολικό ποσό των €5.500, όπως αυτό υπολογίζεται με τους τόκους από την ημέρα διάπραξης των αδικημάτων.
 
 
Δημοσίευμα/Πηγή εδώ: