Publications

Για Λιγότερη Ελευθερία

By: DR. CHRISTOS CLERIDES May. 05, 2005

Ο. Γ.Γ. του ΟΗΕ, κύριος Ανάν ζητώντας την αναθεώρηση, βελτίωση και ενίσχυση του ΟΗΕ που θα συζητηθεί τον Σεπτέμβριο του 2005 στην καθοριστική για τον μέλλον  του Οργανισμού Γενική Συνέλευση,  υπενθύμισε την  ανάγκη για  “περισσότερη ελευθερία” – “In larger freedom” που θα πρέπει να διασφαλίσει ο Οργανισμός μέσα από την ενίσχυση της συλλογικής ασφάλειας, παγκόσμιας στρατηγικής ανάπτυξης, προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοκρατίας και νέων μηχανισμών για διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης.  Η έμφαση δίδεται στην εμπέδωση της Δημοκρατίας  ΚΑΙ  των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  παγκόσμια.  Μας λέει λοιπόν:

“ Καμμιά ημερήσια διάταξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί να παραβλέψει το δικαίωμα όλων να αυτοκυβερνώνται μέσα από δημοκρατικούς οργανισμούς” Foreign Affairs May 2005 σελίς 70.

Μας υπενθυμίζει ότι οι αρχές της δημοκρατίας ενσωματώνονται στην Παγκόσμια Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  από το 1948. Σκοπός του ΟΗΕ είναι σήμερα η εμπέδωση του Δημοκρατικού πολιτεύματος , του κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ibid).

Με το σχέδιο του για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος το 2004 αντί για “περισσότερη ελευθερία” μας προσέφερε “λιγότερη ελευθερία” και λιγότερα ανθρώπινα δικαιώματα.  Μας πρότεινε λοιπόν:

1. Ένα νέο ρατσιστικό κράτος στο οποίο η  Μία Τουρκική Ψήφος θα μπορούσε να ματαιώσει στο επίπεδο του Προεδρικού Εξαμελούς Συμβουλίου την λειτουργία του Ομόσπονδου Κράτους.

2. Ένα διχοτομημένο ρατσιστικό κράτος σε Τούρκικο Βορρά και Ελληνικό Νότο.

3. Ένα νέο ρατσιστικό κράτος όπου στο Ομόσπονδο Νομοθετικό Σώμα 12 Τούρκοι Γερουσιαστές θα μπορούσαν να “μπλοκάρουν” Ομοσπονδιακή Νομοθεσία.

4. Ένα νέο ρατσιστικό κράτος όπου 3 ξένοι αλλοδαποί Δικαστές θα αποφασίζουν για την διακυβέρνηση του Ομόσπονδου Κράτους κάθε φορά που θα υπήρχε αδιέξοδο στην λειτουργία του.

5. Ένα νέο ρατσιστικό κράτος όπου η Τουρκία θα διατηρούσε επεμβατικά δικαιώματα.

6. Ένα νέο ρατσιστικό κράτος όπου το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων, διακίνησης και εγκατάστασης των Ελλήνων του Νότου θα εξαρτιόταν ουσιαστικά από τους Τούρκους του Βορρά.

 

 

7. Ένα νέο ρατσιστικό κράτος όπου το δικαίωμα περιουσίας καταβροχθιζόταν από τον Πολιτικό Μινώταυρο στο θυσιαστήριο των πολιτικών σκοπιμοτήτων εφόσον καταργούσε τους τίτλους ιδιοκτησίας προς όφελος ουσιαστικά των Τούρκων εποίκων και Τουρκοκυπρίων παράνομων κατόχων των Ελληνοκυπριακών περιουσιών.

8. Ένα νέο ρατσιστικό κράτος που θα νομιμοποιούσε τους εποίκους προϊόν διεθνούς  εγκλήματος.

Τα 50 εκατομμύρια θύματα  του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου δεν θυσιάστηκαν για το τίποτα.  Στο Σαν Φρανσίσκο το 1945 ζητήθηκε επιτακτικά η εμπέδωση της Δημοκρατίας σαν συνταγή για να μην θρηνήσουμε ξανά το Ολοκαύτωμα και την θυσία των 50 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ρατσιστικά κράτη που βασίζονται στην παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βασικών αρχών της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου όχι μόνο δεν θα επιβιώσουν αλλά θα τινάξουν στον αέρα την ειρήνη στην περιοχή με νέα θύματα και νέες τραγωδίες.

Εμείς ζητούμε αυτό που ζητά από την διεθνή κοινότητα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.  Δουλεύουμε για “Περισσότερη Ελευθερία” στην Κύπρο και το Παγκόσμιο.  Γι΄ αυτό απορρίπτουμε την φιλοσοφία του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα 2004 για την “λύση του Κυπριακού”, για λιγότερη ελευθερία.

 

Δρ. Χρίστος Κληρίδης
Βουλευτής ΝΕ.Ο

6/05/2005