Publications

'Δύο διαφορετικοί κόσμοι της οικονομίας' του Δρ. Χρίστου Κληρίδη

By: DR. CHRISTOS CLERIDES Mar. 18, 2011

    Το παραδοσιακό μοντέλο που εφαρμόστηκε στη Κύπρο της μικτή οικονομίας με έντονο τον κρατικό παρεμβατισμό στα θέματα που αφορούσαν την ισοτιμία της Κυπριακής Λίρας με ξένα συναλλάγματα, τα αναπτυξιακά προγράμματα με έντονη την κρατική παρέμβαση σε κάθε στάδιο συμπεριλαμβανομένου και του οικονομικού, τον απόλυτο έλεγχο του τραπεζοοικονομικού συστήματος μέσω της Κεντρικής Τράπεζας, την σύσταση και λειτουργία πολυάριθμων Ημικρατικών Οργανισμών, τον έλεγχο των τιμών, τον έλεγχο του ανταγωνισμού, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

   Η οικονομία σήμερα κινείται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς, επηρεάζεται σαφέστατα σε μεγαλύτερο βαθμό από την διεθνή οικονομία, λειτουργεί σε ένα μεγαλύτερο ανταγωνιστικό κλίμα, υπάρχουν περιορισμοί στον έλεγχο της μέσα στην Ευρωζώνη και πρέπει να τηρούνται αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες του Mastricht. Tο κράτος δεν μπορεί να επεμβαίνει με κρατικές χορηγίες και επιδοτήσεις, δεν δικαιούται να ξοδεύει όσα θέλει, δεν είναι δυνατόν το δημόσιο χρέος του, δηλαδή τα δάνεια του, να υπερβαίνουν ένα ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ούτε και το δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να διατηρείται σε ψηλά επίπεδα. Η Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη και έχει αποδειχτεί διεθνώς αλλά και πιο κοντά μας από το παράδειγμα της Ελλάδος, ότι η επιβολή φορολογιών ή η αύξηση τους σε περίοδο ύφεσης, όχι μονό δεν αποφέρει εισοδήματα αλλά δολοφονεί την οικονομία. Ο υγιής ανταγωνισμός δεν σηκώνει κρατικές παρεμβάσεις. Το κράτος μοιραία συρρικνώνεται και αχρείαστοι Ημικρατικοί Οργανισμοί αποκρατικοποιούνται και ζημιογόνοι εξυγιαίνονται με την σταδιακή αποκρατικοποίηση τους. Η σύγχρονη οικονομία δεν μπορεί να αντέξει δογματικές αγκυλώσεις όπως π.χ. είμαστε ενάντια στα καζίνο σαν κατεξοχήν λησταρχεία και εναντίον του τζόγου ή δεν θέλουμε σύστημα BOT. Δεν μπορεί το σύγχρονο κράτος να λειτουργήσει με ένα κρατικοδίαιτο μηχανισμό  και δεν είναι δυνατόν ένας να σφυρίζει αδιάφορα όταν η πιστοληπτική του ικανότητα υποβαθμίζεται συνεχώς μεταξύ άλλων και λόγω της ανεπάρκειας διαχείρισης του Ταμείου Συντάξεων.

   Ο κόσμος της Οικονομίας του ΑΚΕΛ είναι ο κόσμος του παρελθόντος. Η Κύπρος θα ορθοποδήσει μόνο όταν η συγκυβερνώντες αποφασίσουν να επιστρέψουν στο μέλλον!!!

Δρ. Χρίστος Κληρίδης
Αριστίνδην Υποψήφιος Βουλευτής ΔHΣY, Λευκωσία
18/03/2011 

http://agora-dialogue.com/?p=18986