News

ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ

By: ALEXANDROS CLERIDES Mar. 09, 2021

Σε ειρηνική διαμαρτυρία κατήλθαν οι κρατούμενοι στις Κεντρικές Φυλακές το πρωί της Τρίτης κατά την ώρα του διαλείμματος τους με σκοπό να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκεια τους για τα όσα διαμείφθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αφορμή ήταν οι προτάσεις Κουκουμά, για τροποποιήσεις του υφιστάμενου νόμου, οι οποίες αφορούν τον τρόπο χειρισμού περιπτώσεων που χρειάζονται θεραπεία απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Οι κρατούμενοι ζήτησαν η διαμαρτυρία να γίνει στην παρουσία της διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών ενώ παρόντες ήταν και η πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας των Δικαιωμάτων Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Άννα Αντωνίου και ο δικηγόρος του Συνδέσμου Αλέξανδρος Κληρίδης.

Αίτημα των κρατουμένων είναι να σταματήσουν πολιτικά πρόσωπα να βάζουν προσκόμματα στην απεξάρτηση έγκλειστων προσώπων που χρειάζονται τέτοιου είδους θεραπείες οι οποίες είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους το οποίο πρέπει να παρέχεται χωρίς διακρίσεις, τίτλους, όρους και προϋποθέσεις. 

Όπως αναφέρουν, κίνητρο στη θεραπεία είναι η αναστολή της ποινής και όχι το ενδεχόμενο ένα άτομο να επιστρέψει πίσω στη φυλακή αφού ολοκληρώσει το πρόγραμμα απεξάρτησης. Όπως σημειώνουν, η δημιουργία ακόμα μιας επιτροπής που θα έχει σκοπό να ελέγχει περιπτώσεις αν χρειάζονται θεραπεία, εμπειρικά δημιουργεί μόνο καθυστέρηση, ταλαιπωρία αλλά επίσης δεν θα έχει κάποια σωστή εφαρμογή αφού η επιτροπή αυτή δεν θα μπορεί να επιβάλει την ένταξη των ατόμων σε πρόγραμμα θεραπείας χωρίς την συγκατάθεση των χώρων απεξάρτησης.

Όπως ανέφεραν οι ίδιοι οι κρατούμενοι, φαίνεται πολιτικά πρόσωπα εκφράζουν αναχρονιστικές απόψεις όχι μόνο για τις θεραπείες που προτείνονται μέσω της  τροποποίησης αλλά και για τα υπόλοιπα θέματα που τους αφορούν άμεσα όπως είναι η μείωση της ποινής και η εξέταση των αιτήσεων τους από το Συμβούλιο Αποφυλάκισης χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την άποψη και το συμφέρων των άμεσα επηρεαζόμενων.

Σε δηλώσεις του ο δικηγόρος του Συνδέσμου Αλέξανδρος Κληρίδης, τόνισε πως τέτοιες νοοτροπίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αποδεχτές αντιλήψεις και συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης και απειλούν να εξουδετερώσει ένα υφιστάμενο σύστημα το οποίο όπως ενημερώνει η διεύθυνση των Κεντρικών Φυλάκων έχει τεράστιο ποσοστό επιτυχίας χωρίς να έχουν ρωτήσει τους άμεσα επηρεαζόμενους.

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Προστασίας Δικαιωμάτων Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων τόνισε πως συμφωνεί πλήρως σε όλα τα σημεία τόσο με τους κρατούμενους όσο και με τη Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών.

Τέλος, οι κρατούμενοι επιφυλάσσουν το δικαίωμα τους σε νέα διαμαρτυρία όχι μόνο εντός της φυλακής αλλά και εκτός με την υποστήριξη όλων των άμεσα επηρεαζόμενων οι οποίοι δεν είναι μόνο τα άτομα που βρίσκονται εντός αλλά και οι οικογένειές τους.

 

Πηγή: Διαμαρτυρήθηκαν για τις προτάσεις Κουκουμά οι φυλακισμένοι (philenews.com)