Publications

'ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ' του Δρ. Χρίστου Κληρίδη

By: DR. CHRISTOS CLERIDES Mar. 20, 2013

  Έχει ήδη προκληθεί μεγάλη ζημία στον τομέα επενδύσεων και παροχής υπηρεσιών και στην εικόνα της Κύπρου σαν τέτοιου κέντρου διεθνώς. Με το άνοιγμα των τραπεζών αναμένεται φυγή καταθέσεων και δραστηριοτήτων σε άλλα ασφαλή κέντρα. Το τραπεζικό σύστημα στηρίζεται στην εμπιστοσύνη των πελατών/καταθετών στην τράπεζα τους. Καταφέραμε να διεμβολίσουμε αυτή την εμπιστοσύνη και τον πυρήνα, τον ακρογωνιαίο λίθο του συστήματος. Έγιναν φοβερά λάθη στη διαχείριση του όλου θέματος από όλους τους συντελεστές. Δεν είναι του παρόντος. Προέχει ανεξάρτητα με τα μέτρα που θα ληφθούν για εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και εν γένει του δημοσιονομικού, η λήψη έκτακτων μέτρων πριν την έναρξη των τραπεζιτικών εργασιών. 

1.Ξεκαθάρισμα από την Κυπριακή Κυβέρνηση ότι δεν τίθεται πλέον θέμα κουρέματος ΠΟΤΕ, ούτε και επιβολής οποιουδήποτε φόρου ή τέλους σε καταθέσεις ή και στα επιτόκια. 
2.Δήλωση του Euro Group προς αυτή την κατεύθυνση εφόσον θα υποβάλουμε νέο ολοκληρωμένο πακέτο σε αντικατάσταση του υφιστάμενου. Αντί να τρώμε την ώρα μας να προσπαθούμε να καλλωπίσουμε το κούρεμα έπρεπε ήδη να συμπληρώνουμε την επεξεργασία εναλλακτικών προτάσεων για εξεύρεση των απαραίτητων ποσών και περαιτέρω δραστική μείωση των δαπανών των τραπεζών, του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα. 

3.Παροχή άμεσων κινήτρων στους αλλοδαπούς καταθέτες / δικαιούχους εταιρειών όπως π.χ. παροχή κυπριακής υπηκοότητας ακόμη και φορολογικές ελαφρύνσεις. Είμαι σίγουρος  ότι τα οικονομικά επιτελεία θα έχουν πολλές προτάσεις για την παροχή κινήτρων. 

4.Τροποποίηση του άρθρου 23 του Συντάγματος με συνταγματική πλέον κατοχύρωση των καταθέσεων για να καθησυχάσουμε τους καταθέτες κύπριους και αλλοδαπούς. 

5.Έκδοση κρατικών ομολόγων εγγυημένων με κρατική ακίνητη ιδιοκτησία με στόχο τη «σωτηρία της Κύπρου» για ενίσχυση των εσόδων του κράτους. Φιλόπατρεις Κύπριοι, ιδιαίτερα επιχειρηματίες και ο απόδημος Ελληνισμός είναι έτοιμοι να συνδράμουν. 

6.Ελεγμένη διαχείριση της Λαϊκής και Τράπεζας Κύπρου εν τοις εφεξής με δραστική μείωση των δαπανών τους,  άμεση προώθηση είσπραξης του λαβείν τους και διάθεση περιουσιακών τους στοιχείων. 

Ας σταματήσουμε να προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα ότι για χάρη μιας τράπεζας η Κύπρος βυθίζεται στα τάρταρα και ότι χανόμαστε. Κουβέντες για Αρμαγεδών και κινδυνολογίες βλάπτουν. Η τύχη της Κύπρου είναι στα χέρια των Κυπρίων και έχουμε τη δυνατότητα με νόμιμες θυσίες που δεν προκαλούν στον τόπο ανεπανόρθωτη ζημία να επανακτήσουμε το κύρος μας. 

Δρ. Χρίστος Κληρίδης

19/3/2013