Publications

Η ΔΙΖΩΝΙΚΗ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

By: DR. CHRISTOS CLERIDES Mar. 26, 2006

Ο Κυπριακός Ελληνισμός και γενικότερα ο Ελληνισμός έχει παγιδευτεί σε μια ποικιλόμορφη, αόριστη και ασαφή ορολογία της «Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας». Εκτοξεύεται από πολιτικούς εντός και εκτός Κύπρου σαν ο μεγάλος συμβιβασμός μετά την εισβολή και κατοχή ή σαν η μόνη βιώσιμη λύση, χωρίς όμως να δίδεται ακριβές και ταυτόσημο περιεχόμενο από τους πρωταγωνιστές της.

Τη «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία» διαφορετικά την εννοούν οι Αγγλοαμερικάνοι και Τούρκοι και διαφορετικά την εννοεί η δική μας πλευρά και διαφορετικά την εννοούν διάφοροι χώροι από τη δική μας πλευρά. Είναι λάθος να παγιδεύεται κάποιος μέσα σε γενικότητες, ασάφειες και αοριστολογίες του παρελθόντος.  Αν με τη «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία» εννοούμε αυτό που μας ήρθε με το Σχέδιο Ανάν, δηλαδή ουσιαστικά δύο κράτη, εκ περιτροπής προεδρία, περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα, εθνική και περιουσιακή κάθαρση, διαχωρισμό σε Βορά και Νότο, σε Ελληνοκυπριακό και Τουρκοκυπριακό Κράτος, εγγυήσεις, παραμονή ξένων στρατευμάτων, την απορρίπτουμε. Το ζητούμενο είναι ένα εξευρωπαϊσμένο Σύνταγμα όπου κατοχυρώνονται οι τέσσερις βασικές ελευθερίες, η δημοκρατία, η αναλογικότητα, η αποχώρηση των Τουρκικών Στρατευμάτων και εποίκων η κατάργηση των στρατιωτικών Αγγλικών Βάσεων και των εγγυητικών όρων και προϋποθέσεων.

Πολύ φοβούμαι όμως ότι με τον όρο Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία οι υποστηριχτές της ασπάζονται το Σχέδιο Ανάν σαν βάση για λύση, ή σαν βάση για διαπραγμάτευση ή σαν βάση για κάποιες αλλαγές. Το Σχέδιο απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα.

Ο «εξευρωπαϊσμός» του Κυπριακού προβλήματος, είναι αυτό που δεν θέλουν οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι, γιατί γνωρίζουν ότι στην Ευρώπη διχοτόμηση και εθνικά κρατίδια υπό τον μανδύα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ελεγχόμενα από τους Τούρκους και Αγγλοαμερικάνους δεν χωρεί. Η ιδέα της Ευρωπαϊκής Λύσης αργά ή γρήγορα θα διεμβολίσει τη σκέψη όσων ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού. Αργά ή γρήγορα ακόμα και η Τουρκία θα προσαρμοστεί με το Ευρωπαϊκό «φόρεμά» της.

Δρ. Χρίστος Κληρίδης
Αν. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος
Ευρωπαϊκού Κόμματος