Case Law

ΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΜΠΑΡ/ΣΝΑΚ ΜΠΑΡ ΚΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

By: ALEXANDROS CLERIDES Feb. 17, 2021

Αυστηρή επιστολή, μέσω του δικηγόρου τους, Αλέξανδρου Κληρίδη (από το δικηγορικό γραφείο Φοίβου Χρ Κληρίδη ΔΕΠΕ) απέστειλαν στον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, οι ιδιοκτήτες μπαρ και σνακ μπαρ, προειδοποιώντας, μάλιστα, με τη λήψη νομικών μέτρων κατά της Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, ημερομηνίας 11 Φεβρουαρίου, η οποία κοινοποιήθηκε στον Υφυπουργό Τουρισμού, Σάββα Περδίο, «ενεργούμε εκ μέρους της ‘Παγκύπριας Οργάνωσης Ιδιοκτήτων Μπαρ’ η οποία οργάνωση αποτελείται από ιδιοκτήτες τέτοιων επιχειρήσεων οι οποίοι βιοπορίζονται μέσω αυτών, συνολικά μεταξύ τους πάνω από 30 χρόνια».

Συνεπώς, προστίθεται, «η Οργάνωση θεωρείται ως η πλέον αρμόδια να παρουσιάσει προς εσάς Εγχειρίδιο μέσα από το οποίο υπάρχουν ξεκάθαρες προτάσεις ως προς τον τρόπο που θα πρέπει η πολιτεία να επιτρέψει την λειτουργία των υποστατικών και να βοηθήσει τον εν λόγω τομέα». 

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή Διαταγμάτων για τη διαχείριση της πανδημίας, στην επιστολή τονίζεται πως, «θεωρούμε ότι μέχρι στιγμής ο τρόπος που η πολιτεία έχει αντιμετωπίσει τα εν λόγω υποστατικά με τα σχετικά διατάγματα παραβιάζει άμεσα και απόλυτα τα βασικά Συνταγματικά δικαιώματα αυτών και επιβάλλεται όπως η οποιαδήποτε μελλοντική απόφαση που αφορά και επηρεάζει την λειτουργία των εν λόγω υποστατικών θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις παραμέτρους Εγχειρίδιου και/ή να αποτελεί παράγωγο διαβούλευσης μεταξύ της αρμόδιας αρχής και της Οργάνωσης».  

«Η προσωρινή και περιορισμένη αποζημίωση που παρέχεται από την πολιτεία προς τις επιχειρήσεις αυτών των ατόμων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι μπορεί να αντικαταστήσει θεμελιώδη Συνταγματικά δικαιώματα των επηρεαζόμενων ατόμων, όπως το δικαίωμα να ασκούν οιονδήποτε επάγγελμα της επιλογής τους, να χειρίζονται την κινητή και ακίνητη περιουσία τους ανεπηρέαστα και να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης ενώπιον του νόμου», επισημαίνεται περαιτέρω.

Παράλληλα οι ιδιοκτήτες μπαρ και σνακ μπαρ προειδοποιούν με λήψη νομικών μέτρων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «σε διαφορετική περίπτωση η εν λόγω Οργάνωση θα προχωρήσει με νομικά μέτρα εναντίον της πολιτείας για την προαναφερόμενη παραβίαση και την διεκδίκηση διασφάλισης των Συνταγματικών δικαιωμάτων τους». 

«Η εν λόγω Οργάνωση και μέλη αυτής επιφυλάσσουν πλήρως όλα τους τα δικαιώματα», καταλήγει η επιστολή που απέστειλε, μέσω Δικηγόρου, στον Υπουργό Υγείας η Παγκύπρια Οργάνωσης Ιδιοκτήτων Μπαρ.

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

Αυστηρή επιστολή μέσω Δικηγόρου ιδιοκτητών μπαρ/σνακ στον Ιωάννου (brief.com.cy)