Publications

Σε καλό δρόμο η Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια

By: DR. CHRISTOS CLERIDES Mar. 11, 2005

Σε καλό δρόμο η Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια

Έληξαν με επιτυχία οι εργασίες της Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες στις 9-10/03/05.

Για πρώτη φορά υπήρξε διευρυμένη παρουσία Εκπροσώπων Κυβερνήσεων στο Συμβούλιο της ΔΔΕ και η κυπριακή αντιπροσωπεία συμμετείχε στο πλαίσιο εργασιών του Συμβουλίου μαζί με την τουρκική αντιπροσωπεία η οποία δεν έφερε οποιαδήποτε ένσταση.

Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Δημήτρης Θεοφυλάκτου, Ανώτερος Στέλεχος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στης Βρυξέλλες, την δε Τουρκία ο Πρέσβης της .

Την Κυπριακή Βουλή εκπροσώπησε ο Βουλευτής Χρίστος Κληρίδης ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε την σημασία περαιτέρω προώθησης και υλοποίησης πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας η οποία αντανακλά και στο θέμα ασφάλειας στην Κύπρο.

Στην συζήτηση με την Προεδρία του Λουξεμβούργου η οποία εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Συμβούλιο της ΔΔΕ, ο κύριος Κληρίδης ανεφέρθη στις προβληματικές ευρωατλαντικές σχέσεις οι οποίες όπως ανάφερε ο Εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου δεν φαίνεται να βελτιώθηκαν ουσιαστικά μετά την επίσκεψη του Προέδρου Μπους στην Ευρώπη

Από τους Εκπροσώπους ΔΔΕ, Αντιπροσώπους Εθνικών Κοινοβουλίων αλλά και την Λουξεμβριανή Προεδρία τονίσθηκε η σημασία της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και  Ασφάλειας σε συνεργασία με την Συνέλευση της ΔΔΕ .

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές δυνάμεις αντικαθιστούν σταδιακά την παρουσία νατοϊκών δυνάμεων στα Βαλκάνια και περαιτέρω τονίσθηκε η σημασία δημιουργίας Ευρωπαϊκών Μονάδων Μάχης που οι Υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης  πρόσφατα έχουν αποφασίσει.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η αυτονόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θέματα άμυνας και ασφάλειας άρχισε να γίνεται πραγματικότητα.


Δρ. Χρίστος Κληρίδης
Βουλευτής ΝΕ.Ο

11/03/2005