Publications

'H ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΩΝ Ε/Κ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ' του Δρ. Χρίστου Κληρίδη

By: DR. CHRISTOS CLERIDES Mar. 06, 2011

Σύμφωνα με το άρθρο 29 των Τουρκικών Προτάσεων για το περιουσιακό Σεπτεμβρίου 2010, περιουσίες οι οποίες χρησιμοποιούνται για «δημόσιο όφελος» κατάσχονται και αποζημιώνονται από την Επιτροπή Αποζημιώσεων. Προφανώς ο ιδιοκτήτης δεν έχει δικαίωμα να προσβάλει την κατάσχεση.  Ισως το ύψος της αποζημίωσης μόνο.

Σύμφωνα όμως και με τις Ελληνοκυπριακές προτάσεις παράγραφος Β (α) περιουσίες που επηρεάστηκαν και χρησιμοποιούνται για σκοπούς δημοσίας ωφέλειας όπως θα διαπιστωθεί μετά από αντικειμενική έρευνα την οποία θα διεξάγει η Επιτροπή Περιουσιών δεν αποκαθίστανται αλλά αποζημιώνονται με βάση την τρέχουσα αξία της περιουσίας και κανόνες εκτίμησης που θα συμφωνηθούν.  Την αποζημίωση καταβάλλει η Κυβέρνηση ή Αρχή για τις ανάγκες της οποίας απαιτείται η περιουσία. Βλέπε επίσης ανάλογη πρόνοια Δ (α). Στην παράγραφο Δ (α) (3) διευκρινίζεται ότι η Επιτροπή Αποζημιώσεως αποφασίζει για ποιες περιουσίες δικαιολογείται η αναγκαστική απαλλοτρίωση τους και υπολογίζει την αποζημίωση.  Μετά τυχόν υποβολής ένστασης η Επιτροπή αποφασίζει τελεσίδικα, παράγραφος Δ (α) (4). Στο Δικαστήριο μπορεί να προσβληθεί μόνο η απόφαση για το ύψος της αποζημίωσης, παράγραφος Δ (α) (4) και όχι για τη νομιμότητα της αποζημίωσης.

Με λίγα λόγια όλοι οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας η οποία κατασχέθηκε από το ψευδοκράτος δεν έχουν δικαίωμα προσβολής της κατάσχεσης ενώπιον οποιουδήποτε Δικαστηρίου. Η Επιτροπή στην οποία οι τρεις ξένοι Επίτροποι προφανώς θα έχουν αποφασιστικό ρόλο,  αποφασίζει τελεσίδικα οι δε ιδιοκτήτες δεν θα έχουν δικαίωμα να θέσουν τα επιχειρήματα τους ενώπιον οποιουδήποτε Δικαστηρίου,  όπως π.χ. η ύπαρξη εναλλακτικής περιουσίας για απαλλοτρίωση ή ότι στην πραγματικότητα ο σκοπός της απαλλοτρίωσης δεν είναι για δημόσια ωφέλεια ή ότι απαλλοτρίωση είναι καταχρηστική ή ότι δεν τηρήθηκαν νομικές διαδικασίες κτλ.

Διερωτάται κανείς αν οι συντάκτες των Ελληνοκυπριακών Προτάσεων έχουν αντιληφθεί ότι το περιουσιακό είναι ατομικό δικαίωμα και όχι αντικείμενο προς κλοπή άνευ ουσιαστικής αξίας!! Φαίνεται ότι για την Κυβέρνηση  η περιουσία είναι άνευ οιασδήποτε σημασίας ή αξίας. Είναι προς διάθεσιν!!!

Δρ. Χρίστος Κληρίδης
Αριστίνδην υποψήφιος βουλευτής ΔΗ.ΣΥ Λευκωσίας
6/3/2011