Publications

H Μικρή Τουρκία

By: DR. CHRISTOS CLERIDES Aug. 27, 2008

Η Τουρκική πλευρά επιδιώκει μια μικρή Τουρκία στην Κύπρο. Καθαρότητα πληθυσμού και περιουσιών στην «Τ.Δ.Β.Κ.» με κάποιες μικρές εδαφικές αναπροσαρμογές. Μια Μικρή Τουρκία με τουρκική και τουρκοκυπριακή πληθυσμιακή και περιουσιακή πλειοψηφία στο Βορρά, εγγυημένη στον αιώνα τον άπαντα. Εκεί που η Ευρώπη προχωρά σε ενοποίηση, σε μια Ευρώπη χωρίς σύνορα και περιορισμούς, η Τουρκία κινείται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.  Μόνο έτσι κρίνει ότι εξυπηρετείται το μέγιστο και πρώτιστο εθνικό συμφέρον της.

Κάναμε τεράστιο λάθος που δεχθήκαμε να συζητήσουμε το ούτω καλούμενο «περιουσιακό» σαν ένα από τα κεφάλαια, παραμέτρους λύσεις του κυπριακού προβλήματος. Δεν υπάρχει  «περιουσιακό» θέμα προς επίλυση.  Ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας οπουδήποτε στην Κύπρο έχουν κατοχυρωμένα και αλώβητα τα περιουσιακά τους δικαιώματα όπως κατοχυρώνονται από το Αρθρο 23 του Συντάγματος και το Κεφ. 224, περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας Νόμου.  Τα «κοτσιάνια» αυτά δεν είναι αντικείμενο συζήτησης για λύση του κυπριακού και δεν έχει δικαίωμα η Πολιτεία να θέτει στο τραπέζι τα «κοτσιάνια» αυτά για διαπραγμάτευση με τους παράνομους επεμβασίες,  κλέπτες και κλεπταποδόχους.  Το γεγονός ότι δεχθήκαμε να συζητήσουμε μετά το 1974 θέμα «περιουσιών» υποκύπτοντας για ακόμη μια φορά στις παράλογες απαιτήσεις Ντενκτάς-Αγκυρας, οδήγησε το «Διεθνή Παράγοντα» με το προσωπείο του Γ.Γ. ΟΗΕ να κατασκευάζει λύσεις για το «περιουσιακό» που στην ουσία δεν προσφέρει τίποτε περισσότερο από μεθοδολογία, μέσα από την υποχρεωτική ανταλλαγή και αποζημιώσεις, για το επικάλυμμα της νομιμότητας.

Αυτή η λογική και το τελευταίο Σχέδιο Ανάν V,  την οποία δυστυχώς με τις πράξεις και ή παραλείψεις μας ενθαρρύναμε, θα μας κατατρέχει διαχρονικά και θα αποτελεί μόνιμο σημείο τριβής και ρήξης με την οποιαδήποτε λύση.  Τους νεκρούς μπορεί κάποιος να τους ξεχάσει έγραψε ο Μακιαβέλη.  Τις περιουσίες του όμως ΠΟΤΕ.

Δρ. Χρίστος Κληρίδης   Λευκωσία, 28 Αυγούστου 2008.