Lectures

'Δημόπουλος ν. Τουρκίας 2010' του Δρ. Χρίστου Κληρίδη

By: DR. CHRISTOS CLERIDES Mar. 30, 2011

Το ΕΔΑΔ λέει στην παράγραφο 128 της απόφασης του 5.3.2010 «ότι με την απόφαση του δεν απαιτεί από τους  αιτητές να προσφύγουν στην Επιτροπή Αποζημιώσεων (IPC). Δύνανται να επιλέξουν να μην το κάνουν και να αναμένουν την πολιτική διευθέτηση. Όμως αν κάποιος επιθυμεί να επικαλεστεί τα δικαιώματα του δυνάμει της Σύμβασης τότε …..»  πρέπει να εξαντλήσει σύμφωνα με την απόφαση το εσωτερικό αυτό ένδικο μέτρο.

Στην παράγραφο 118 μας υπενθυμίζει ακόμη ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να επιλέγει τον τρόπο θεραπείας παραβίασης του ατομικού δικαιώματος δηλαδή ανάλογα με την κάθε περίπτωση, ανταλλαγή, αποζημίωση ή επαναφορά !!! Πέρασαν 35 χρόνια υπενθυμίζει το Δικαστήριο στην παράγραφο 116 και δεν μπορεί το Δικαστήριο να επιβάλει στην Τουρκία επιστροφή σε όλες τις περιπτώσεις!! Δεν μπορεί να αγνοηθούν τα δικαιώματα τρίτων,  μας λέει, δηλαδή χρηστών !!!

Δεν μπορεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιβάλει χωρίς όρους εξώσεις και επαναστεγάσεις!!

Στην παράγραφο 111 τονίζει ότι το περιουσιακό δικαίωμα συνοδεύεται με την «κατοχή» για να είναι αναγνωρίσιμο στην πράξη. Αυτό δεν σημαίνει λέει αναγνώριση της κατοχής και απώλεια τίτλου αλλά σημαίνει ότι η θεραπεία που θα αποδοθεί πρέπει να λάβει τούτο υπόψη.  Αρα ανταλλαγή και αποζημίωση.

Στην απόφαση του το Δικαστήριο μας παραπέμπει και στις πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν.
Να λοιπόν ένα προεκλογικό δώρο στον κ. Ταλάτ και κάποιους άλλους δικούς μας πολιτικούς που σπεύδουν για λύση.

Μια επιβεβαίωση ότι όταν συζητάς περιουσιακά δικαιώματα θα πρέπει να αναμένεις ότι θα πάρεις ανταλλαγή και αποζημιώσεις !!. Στην παράγραφο 85 το Δικαστήριο μας λέει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τις πολιτικές πραγματικότητες ενός προβλήματος που θα έπρεπε να λυθεί πολιτικά.!! Επιβραβεύει και όλους τους πολιτικούς μας που μας το έλεγαν τόσα χρόνια ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό!!!

Εχω διαβάσει στην απόφαση,  όχι νομική σκέψη, όχι αρχές του Διεθνούς Δικαίου αλλά μεταφορά των όσων κάποιοι πολιτικοί μας και ο κ. Ταλάτ και Τουρκία αναμασούν για χρόνια.  Η απόφαση δεν είναι νομική ούτε περιποιεί τιμή στην νομική σκέψη. Είναι μια πολιτική απόφαση πολιτικών σκοπιμοτήτων μεταξύ άλλων.

Αρα και εμείς πολιτικά θα την αντιμετωπίσουμε καταδικάζοντας την πολιτικά σαν απαράδεκτη!!!

Ατσαλώνει τη θέλησή μας ότι η Κατοχή και η Εισβολή δεν θα περάσει όπως δεν πέρασε στο Αγγλικό Εφετείο και στο ΔΕΚ στην Αποστολίδης ν. Οραμς. Ούτε αποζημιώσεις ούτε ανταλλαγές θα δεχθούμε κύριοι του ΕΔΑΔ. 

Ζητούμε επιστροφή των εστιών μας και απελευθέρωση. Ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε τα πολιτικά σας κοκτέϊλ!!.


Δρ. Χρίστος Κληρίδης
Αναπληρωτής Καθηγητής Δικαίου
Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου
Δικηγόρος      

Λευκωσία 6 Μαρτίου 2010.