News

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΤΑ ΚΙΣΑ ΓΙΑ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ

By: DR. CHRISTOS CLERIDES Jun. 15, 2020

Η απόφαση με αρ. 4420/10 εκδόθηκε στις 5 Ιουνίου του 2020. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα νομικής ενημέρωσης «Dikaiosyni.com», ο ενάγοντας είναι δικηγόρος με ενεργή δράση στο τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ιδιαίτερα στο Διεθνή Σύνδεσμο για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο, από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τον επίδικο χρόνο ήταν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θεμελιώδη δικαιώματα «FRA». 

Η αγωγή, σύμφωνα με το «Dikaiosyni.com», εγέρθηκε σε σχέση με κείμενο που συνέταξαν και κυκλοφόρησαν οι εναγόμενοι (Δώρος Μιχαήλ, Δώρος Πολυκάρπου και ΚΙΣΑ), στο οποίο αποδίδεται στον Χρίστο Κληρίδη κείμενο ή τουλάχιστον υποστήριξη κειμένου που εκτόξευε απειλές προς δημοσιογράφο, λόγω συνέντευξης που είχε λάβει από τον Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για υπόθεση σχετικά με το γνωστό σατιρικό μπλογκ «Χριστόφιας-Watch» το 2010, το οποίο ασκούσε έντονη κριτική στο ΑΚΕΛ και την κυβέρνηση Χριστόφια. 
 
Κληθείς από το «SigmaLive» να σχολιάσει την απόφαση, ο κ. Χρίστος Κληρίδης ανέφερε: «Έχει παρεξηγηθεί στην Κύπρο η ελευθερία του λόγου με την ασυδοσία του λόγου. Στην Κύπρο ισχύει η ρήση ότι "η γλώσσα κόκαλα δεν έχει αλλά κόκαλα σπάζει". Δυστυχώς κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου ξεφεύγουν από τα επιτρεπτά πλαίσια και εξαπολύουν άηθεις επιθέσεις με χαρακτηρισμούς και ύβρεις. Στόχος τους δεν είναι η αξιόπιστη και καθόλα ζητούμενη κριτική αλλά η υπόσκαψη ατόμων και προσωπικοτήτων. Η απόφαση αυτή καταδικάζει ακριβώς αυτού του είδους τις απαράδεκτες συμπεριφορές.»
 
Κλείνοντας, να σημειωθεί εδώ με την απόφαση αρ. 5208/2010 που εκδόθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2017, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με Δικαστή την Ν. Ταλαρίδου-Κοντοπούλου δικαίωσε και πάλι τον Χρήστο Κληρίδη έναντι της εφημερίδας «Πολίτης». Η τότε απόφαση ανάφερε μεταξύ άλλων τα εξής: 
 
«Λέξεις που επηρεάζουν την υπόληψη του ατόμου στο επάγγελμά του, εργασία του ή την απασχόλησή του είναι δυσφυμιστικές... Σίγουρα πρέπει να πληρώσουν γι' αυτό το λάθος που είχε ως αποτέλεσμα να πληγεί η υπόληψη του Ενάγοντα. Αυτού του είδους λάθη που πληγώνουν την υπόληψη του ατόμο πληρώνονται διότι οφείλονται σε επιπόλαια μη υπεύθυνη δημοσιογραφία.» 
 
Στην απόφαση 5208/2010 αναφέρεται επίσης: «Ακόμη και πρόσωπο που ανήκει στην σφαίρα προσώπων που θα πρέπει να επιδέχεται εύλογη κριτική για τις πράξεις του απολαμβάνει προστασία για επιζήμια ψευδολογία στην υπόληψή του. Αυτό δεν είναι κριτική ή γνώμη για το άτομο του αλλά γεγονός δυσφημιστικό. Όταν αποδίδεται ένα δυσφημιστικό γεγονός σε πρόσωπο ακόμη και σε δημόσιο πρόσωπο αυτός θα πρέπει να έχει την προστασία του νόμου. Η ελευθερία της έκφρασης που δίδει προστασία στο κοινό και σε δημοσιογράφους να εκφράζουν ελεύθερα την γνώμη τους αναφορικά με δημόσια πρόσωπα καλύπτει μόνο κριτική επί γεγονότων.»