Case Law

ΕΔΑΔ - ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΖΩΗΣ (ΑΡ.8)

By: ALEXANDROS CLERIDES Oct. 08, 2024
Καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση του Άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Συμβάσης σε σχέση με την θετική υποχρέωση που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία να προστατεύσει άμεσα και απόλυτα το δικαίωμα ενός ατόμου να μπορεί να απολαμβάνει την οικογενειακή ζωή.
Όπως πολύ ορθά αναφέρεται στο κείμενο της ιδίας της απόφασης, πάρα του ότι υπήρχαν νομικά διαβήματα τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από την ΚΔ για να προστατεύσουν την αιτητρια από την παραβίαση του δικαιώματος της, η πολιτεία καθυστέρησε να τα εφαρμόσει και λανθασμένα τοποθέτησε όλο το βάρος στην αιτήτρια να διεκδικήσει με όλους τους πιθανούς τρόπους που μπορούσε την επανασύνδεση της με τα παιδιά της.
Περαιτέρω ξεκαθαρίζει ότι η παρεμπόδιση που υπήρχε από τον πατέρα των παιδιών σε όλες τις διαδικασίες η οποία επηρέαζε τελικά και τα ίδια τα παιδιά θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί άμεσα από την πολιτεία και δεν θα έπρεπε από μονή της να αποτρέπει την πολιτεία από το να λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα με σκοπό να προστατεύσει το ανθρώπινο δικαίωμα της αιτητριας στην οικογένεια.
«The Court finds it problematic that the suggestion that contact take place in such a manner was only made by the authorities, and ordered by the Family Court, at such a late stage, especially considering that the father had failed to abide by numerous previous recommendations (see, for example, paragraph 37 above). It should have been evident to the authorities by then that the father was not willing to comply with such instructions, nor did those instructions provide any incentive for him to alter his conduct. 86. In that connection, the Court notes that the applicant used every means at her disposal, such as complaints to the authorities, various applications to the domestic courts and proceedings for contempt of court to be reunited with her children. It appears that the burden was in large part placed on the applicant to constantly resort to time-consuming legal remedies to protect her rights even though the authorities had at their disposal a legal framework which allowed them to take more concrete action themselves»
Την αιτήτρια εκπροσώπησε ο Α. Κληρίδης από το δικηγορικό γραφείο Φοίβου, Χρίστου Κληρίδη & Συνεργάτες ΔΕΠΕ.
Name Size Type Download
CASE OF ZAVRIDOU v. CYPRUS.pdf 234.35 Kb .pdf Download