Ο λόγος ύπαρξης «raison d’ etre» του Ψευδονόμου 67/2005 για θέματα περιουσιών στα κατεχόμενα είναι «το περιουσιακό ξεκαθάρισμα».
Ρητά αναφέρεται στο άρθρο 3 του Νόμου ότι οι ρυθμίσεις του «Νόμου» υπόκεινται στην αρχή της «Διζωνικότητας», όπως ασφαλώς την ερμηνεύουν οι Τούρκοι, και στα δικαιώματα του «Τουρκοκυπριακού Λαού και της Νομοθεσίας» του Ψευδοκράτους. Στις 16/12/2005 ο ούτω καλούμενος τότε «Υπουργός Εξωτερικών» του Ψευδοκράτους S. Denktas δήλωσε «... Η λογική του Νόμου είναι η ανταλλαγή και η αποζημίωση και όχι η «επιτροφή των περιουσιών» και ότι «οι άμεσα επιστρεπτέες περιουσίες είναι 4%». Ο κύριος Kutlay Erk, ειδικός εκπρόσωπος του κυρίου Talat δήλωσε στη Yeni Duzen, 2.2.2009 «Εφόσον η διζωνικότητα είναι βασική μας Αρχή... η πλειονότητα περιουσιών στη περιοχή θα ανήκει στο λαό που θα έχει την πλειοψηφία... ένα μεγάλο μέρος των Ελληνοκυπριακών περιουσιών θα περιέλθει στη τουρκοκυπριακή ιδιοκτησία». Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και η Πρόεδρος της Ψευδοεπιτροπής Sumer Erkmen στο Bayrak TV, web Page: 21.4.06. Στόχος λοιπόν του «Νόμου» είναι το 58.2% των Ελληνοκυπριακών Περιουσιών στα Κατεχόμενα πλέον 22.8% Κυβερνητική Γη, πλέον 2.4% Εκκλησιαστική να προστεθεί στο 16.2% της Τουρκοκυπριακής. ΄Ισως ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξης των 4% - 10% θα παραμείνει στην «Ελληνοκυπριακή Ιδιοκτησία». Οι όροι και προϋποθέσεις για αποκατάσταση – Βλέπε ΄Αρθρο 8 του Ψευδονόμου, στην πραγματικότητα συνιστούν δολοφονία αυτής.
Η προσφυγή στην «Ψευδοεπιτροπή» απολήγει ουσιαστικά αντί σε αποζημίωση για στέρηση περιουσίας σε νομιμοποίηση της κατάσχεσης και αποζημίωση σε 10% περίπου των αξιών σύμφωνα με επίσημες στατιστικές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι ψευδαίσθηση να νομίζει κανείς ότι μετά την προσφυγή στη «Επιτροπή» θα δικαιωθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά 10 χρόνια περίπου. Ο Πρόεδρος του μας είπε πρόσφατα ότι το Κυπριακό είναι πολιτικό θέμα και θα λυθεί εκτός του Δικαστηρίου. Γι’ αυτό και η Απόφαση Δημόπουλος ν. Τουρκία. Δυστυχώς τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχουν θυσιαστεί στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Η διεκδίκηση πρέπει να γίνει με άλλους τρόπους τώρα. Σίγουρα όχι με τις απαράδεκτες Ελληνοκυπριακές προτάσεις ασύμβατες με κάθε έννοια δικαίου.
Δρ. Χρίστος Κληρίδης
Αριστίνδην υποψήφιος βουλευτής ΔΗΣΥ Λευκωσίας
3.3.2011