Το ζήτημα προβληματίζει το ΕΔΑΔ - Τι επικρατεί στις χώρες τις ΕΕ
Στην Κύπρο δεν υπάρχει νομοθέτημα ή συνταγματικό δικαίωμα στο θάνατο, ανέφερε στον «Φ» ο δικηγόρος Αλέξανδρος Κληρίδης, προσθέτοντας ότι «έχουμε το απόλυτο δικαίωμα στη ζωή». Όπως ανέφερε, το θέμα της ευθανασίας προβληματίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το όποιο μέχρι σήμερα φαίνεται να μην είναι διατεθειμένο να βάλει άλλα δικαιώματα πάνω από τα δικαίωμα στη ζωή. Εξήγησε, παράλληλα, ότι στα αντικρουόμενα δικαιώματα βρίσκεται το να μην υποβάλλεται κάποιος σε βασανιστήρια ή σε ταπεινωτική μεταχείριση, τα οποία μπορεί να ισχυριστεί κάνεις ότι είναι απότοκα μιας θανατηφόρας ασθένειας.
Ως προς τις χώρες της ΕΕ, σημείωσε ότι οι πιο πρόσφατες εξελίξεις σημειώνονται στην Ισπανία και στη Γερμάνια. «Στην Ισπανία έχει επίσημα νομοθετηθεί με θετικό τρόπο η ευθανασία και πλέον θεωρείται νόμιμη. Στη Γερμανία, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο έχει κρίνει ως αντισυνταγματικό τον νόμο που απαγορεύει την υποβοηθουμένη αυτοκτονία, αλλά όχι την ευθανασία». Η Ολλανδία, αναφέρει, είναι ίσως η πρώτη χωρά που έχει νομιμοποιήσει τέτοιους είδους πρακτικές και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να παρέχει τέτοιες υπηρεσίες σε πάρα πολύ κόσμο. Γίνονται, μάλιστα, σκέψεις να νομιμοποιήσει την ευθανασία και σε άτομα κάτω των 12 ετών. «Στην Ολλανδία 6.361 άτομα επέλεξαν την ευθανασία στη διάρκεια του 2019».
Όπως είπε, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε κάποιες πολύ σημαντικές αποφάσεις που εξέτασε το θέμα ευθανασίας και πώς αυτό ερμηνεύεται μέσα από τα άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατέληξε να αποφασίζει ότι το δικαίωμα προστασίας της ζωής δεν μπορεί να ερμηνευθεί ότι παρέχει δικαίωμα στον θάνατο. Συνεπώς, το άρθρο 2 της Σύμβασης είναι πάνω από όλα τα υπόλοιπα άρθρα, εννοώντας ότι υπερτερεί της προστασίας ενάντιων απάνθρωπης μεταχείρισης, ελευθερίας στην έκφραση, ελευθερίας να συμβάλλεσθε και διαφορά αλλά άρθρα.
Επιπλέον ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε στην Ελβετία (χώρα εκτός ΕΕ), διευκρινίζοντας ότι η ευθανασία απαγορεύεται, ωστόσο, επιτρέπεται η υποβοηθούμενη αυτοκτονία με νομοθεσία του 1937. Επικαλούμενος σε έρευνα, είπε ότι συνολικά το 81,7% των ερωτηθέντων υποστήριξε τη νομιμότητα της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελβετία και το 60,9% δήλωσε ότι θα εξετάσει ενδεχομένως να ζητήσει υποβοηθούμενη αυτοκτονία υπό ορισμένες συνθήκες. Το 28,2% των ερωτηθέντων ανέφεραν είτε ότι είναι ήδη είτε ότι είναι πιθανό να γίνουν μέλη σε οργανισμούς δικαιώματος θανάτου, ενώ το 4,9% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι ήταν ήδη μέλη μιας τέτοιας οργάνωσης κατά τη στιγμή της έρευνας.
@font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-536870145 1107305727 0 0 415 0;}@font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:161; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-520082689 -1073697537 9 0 511 0;}p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin:0in; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}.MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}div.WordSection1 {page:WordSection1;}