Η Τουρκία τροχιοδρομεί συνεπικουρούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείας και Ηνωμένο Βασίλειο την παραπομπή του θέματος της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, δηλαδή της επέκτασης της Τελωνειακής Σύνδεσης και στα 10 νέα Κράτη Μέλη συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε Τεχνικές Επιτροπές.
Προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά τον Οκτώβριο του 2006 να αποφασίσει την αναστολή της ενταξιακής της πορείας ή την αναστολή των Κεφαλαίων που αφορούν εμπορικά θέματα και συνεπώς την εφαρμογή της Τελωνειακής Ενωσης, επιχειρεί μέσω των διπλωματικών υπηρεσιών της και τη βοήθεια εκπροσώπων κυβερνήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και Ηνωμένου Βασιλείου να πέσει το θέμα στα μαλακά διά της παραπομπής του σε επίπεδο Τεχνικών Επιτροπών ενώ παράλληλα θα συνεχίζεται η ενταξιακή της πορεία. Διαζευτικά επιχειρεί αν θα υπάρξει αναστολή να αφορά μόνο τα Κεφάλαια που σχετίζονται με τα θέματα των λιμανιών και αεροπλοϊας.
Ταυτόχρονα εφόσον θα ξεκινήσει η λειτουργία Τεχνικών Επιτροπών σε σχέση με θέματα του Κυπριακού κάτω από την Αιγίδα του ΟΗΕ θα προτάξει το επιχείρημα ότι θα ήταν λανθασμένη οποιαδήποτε απόφαση αναστολής της ενταξιακής της πορείας. Παράλληλα έχει περάσει τα μηνύματα ότι θα ήταν λάθος ενόψει των επερχόμενων εκλογών στην Τουρκία το 2007 να τροχιοδρομηθεί άσκηση πίεσης στην Τουρκία γιατί αυτό θα δημιουργήσει περαιτέρω σκλήρυνση των τουρκικών σχέσεων στα Ελλαδοτουρκικά κάτι το οποίο δεν θα είναι προς το συμφέρον των Ευρωτουρκικών σχέσεων.
Καλούμε την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως έγκαιρα αντιμετωπισθεί η νέα τουρκική βουλιμία και επιδιώξεις γιατί καθίσταται πλέον ορατό το σενάριο να ξεπεράσει η Τουρκία για μια ακόμη φορά τα προβλήματα που δημιουργούνται στην ενταξιακή της πορεία και να πετύχει ουσιαστικά την προώθηση της αίτησης της και της όλης πορείας της χωρίς οποιονδήποτε ουσιαστικό αντάλλαγμα που να αφορά το Κυπριακό και τα Ελλαδοτουρκικά.
Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προετοιμάσει το έδαφος για την άσκηση του βέτο για να ανακοπεί η κατολίσθηση και παραπομπή του θέματος των υποχρεώσεων της Τουρκίας σε Τεχνικές Επιτροπές οι οποίες παράλληλα θα εξετάζουν και το θέμα του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα. Επίσης ελλοχεύει ο κίνδυνος αναστολής μόνο ορισμένων Κεφαλαίων και παραπομπής τους προς επίλυση σε πολύ μεταγενέστερο στάδιο εξουδετερώνοντας με αυτό τον τρόπο τις πιέσεις εναντίον της Τουρκίας.
Πολύ φοβούμαστε ότι και στην Κύπρο πολιτικές δυνάμεις με τις τοποθετήσεις τους δυνατόν να υποβοηθήσουν για μια ακόμη φορά την απαλλαγή της Τουρκίας από τις ξεκάθαρες δεσμεύσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Δρ. Χρίστος Κληρίδης
Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος
Ευρωπαϊκό Κόμμα. Λευκωσία, 8 Απριλίου, 2006.