News

Συγκέντρωση στο Οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας

By: DR. CHRISTOS CLERIDES Oct. 17, 2010

   Σε ανοικτή συγκέντρωση στο Οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας  που διοργάνωσε η Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα μίλησαν ο Πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Γιώργος Λιλλήκας και ο έγκριτος νομικός Δρ. Χρίστος Κληρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο διακεκριμένος επιστήμονας γενετιστής Δρ. Κύπρος Νικολαϊδης παρουσίασε το βιβλίο του Γιώργου Λιλλήκα «Λύση του Κυπριακού – Πραγματικότητες – Διλήμματα και |Επιλογές». 

Ο κ. Λιλλήκας στην ομιλία του επισήμανε ότι μπορεί να είμαστε αισιόδοξοι παρά τα λάθη τα οποία έχουν διαπραχθεί τα τελευταία δύο χρόνια.  Υπενθύμισε ότι κανένας δεν μπορεί να επιβάλει τη λύση αλλά και ότι επιβάλλεται να γίνουμε διεκδικητικοί.

Η Τουρκία θα έπρεπε να αντιμετωπίζει τον τερματισμό της ενταξιακής της πορείας με δεδομένη την αρνητική συμπεριφορά της η δε Αγγλία θα έπρεπε να παύσει να θεωρεί δυστυχώς με βάση δικούς μας χειρισμούς τις Αγγλικές Βάσεις σαν δεδομένες στην Κύπρο.

Πρότεινε νέες συμμαχίες και αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου.

Στην εισήγηση του ο Δρ. Χρίστος Κληρίδης ανέπτυξε την απόφαση του ΕΔΑΔ στη Δημόπουλος και κατέληξε στο συμπέρασμα μετά από λεπτομερή ανάλυση των προτάσεων της Τουρκίας και της Ελληνοκυπριακής πλευράς για το περιουσιακό ότι δεν συνάδουν με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου γνωστές σαν αρχές Πινέιρο οι οποίες προνοούν για αποκατάσταση παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου αυτή καθίσταται αδύνατη. 

Ο Δρ. Χρίστος Κληρίδης εξήγησε ότι οι προτάσεις της Τουρκίας επιδιώκουν de jure το εθνικό και περιουσιακό ξεκαθάρισμα αλλά δυστυχώς και οι προτάσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς περιορίζουν το δικαίωμα της αποκατάστασης σε τέτοιο βαθμό που  de facto ουσιαστικά περιορίζουν τις απαιτήσεις μας σε αποζημιώσεις άρα συντείνουν στο εθνικό ξεκαθάρισμα.

Εξήγησε ότι η πρόνοια για τους 50.000 εποίκους αποσκοπεί στη διασφάλιση της πληθυσμιακής πλειοψηφίας Τούρκων στο βορρά και ο περιορισμός στο δικαίωμα αποκατάστασης,  προωθεί ουσιαστικά αυτό που επιδιώκει η Τουρκία δηλαδή μείωση του ποσοστού Ελληνοκυπριακής περιουσίας δραστικά με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας να διαπιστώνεται ότι στην πραγματικότητα στοχεύουμε στο να εξασφαλίσουμε πληθυσμιακή και περιουσιακή υπεροχή των Τούρκων.

Εισηγήθηκε ότι δεν μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε τις δικές μας προτάσεις.

Όταν όπως κατέληξε εξηγηθεί η πλήρης έκταση των προτάσεων στον Κυπριακό λαό αυτές θα απορριφθούν όπως και η εκ περιτροπής προεδρεία, η σταθμισμένη ψήφος,  οι 50.000 έποικοι και ο συνεταιρισμός των δύο συνιστώσων πολιτειών.


15 Οκτωβρίου 2010