Επανήλθε στη μόδα το ΠΟΤΕ. Μου θυμίζει το ΠΟΤΕ, «ΟΥΤΕ ΣΕ ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ» του Ian Smith για τη Ροδεσία και το ΠΟΤΕ για την ανεξαρτησία της Κύπρου στη Βουλή των Κοινοτήτων στη δεκαετία του 50. Κάποτε δεν θα δεχόμαστε ΠΟΤΕ διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Στη συνέχεια ΠΟΤΕ χαλαρή Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και όμως δεχθήκαμε εκ Περιτροπής Προεδρεία σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Δεν θα δεχόμαστε ΠΟΤΕ οι τουρκοκύπριοι να κατέχουν πέραν του 20% και σιωπηρά δεχθήκαμε το 29%. Για τους εποίκους ήταν ανάθεμα. Ομως καμιά πενηνταριά χιλιάδες μας λεν τώρα είναι μέσα στο πλαίσιο του εφικτού και του ρεαλιστικού για να λύσουμε το Κυπριακό.
Όμως επιμένουμε στο ΠΟΤΕ παρθενογένεση. Δυστυχώς δεχθήκαμε την «κρυπτοπαρθενογένεση» η οποία επιτυγχάνεται εμμέσως:
(1) Τα ξεχωριστά δημοψηφίσμστα συνεπάγονται εκδήλωση λαϊκής κυριαρχίας των δύο Κοινοτήτων αλλά και κατά την τουρκική και διεθνή ερμηνεία δύο λαών που «δημοκρατικά» και «κυριαρχικά» πλέον αποφασίζουν για τη νέα κατάσταση πραγμάτων «new state of affairs». Τα ξεχωριστά δημοψηφίσματα τα δεχθήκαμε έστω και με τους εποίκους..
(2) Η Ομόσπονδη Δημοκρατία της Κύπρου θα δεσμευτεί με όλες τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία και η «ΤΔΒΚ». Αυτό το δεχθήκαμε εμμέσως δεχόμενοι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αλλάζει απλώς όνομα που κοινοποιεί διεθνώς. Δεν επιμένουμε πλέον σε Τροποποίηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για να επιτευχθεί η ούτω καλούμενη μετεξέλιξή του. Αντίθετα πάμε για δημοψηφίσματα και για νέες διεθνείς «ιδρυτικές» συμφωνίες.
(3) Το νέο ομόσπονδο κράτος θα υιοθετήσει νέους νόμους και κανονισμούς σε ομοσπονδιακό επίπεδο τα δε «Συνιστώντα Κράτη» θα πρέπει να ενεργήσουν ανάλογα και να υιοθετήσουν εκ νέου τους δικούς τους Νόμους και Κανονισμούς με τους οποίους λειτουργούν μέχρι σήμερα. Δηλαδή μιλούμε για νομική παρθενογένεση.
(4) Είναι και η ορολογία η οποία χρησιμοποιείται και επίσης δεχθήκαμε «Συνιστώντα Κράτη». Από κάποιους ερμηνεύεται ο όρος «constituent states» ότι απλώς σημαίνει τα Συστατικά Μέρη της νέας Ομοσπονδίας δηλαδή «component states». Ο όρος «constituent states» όμως στα αγγλικά και στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα αποδίδει την έννοια ότι δύο Κράτη μέσα από δημοψηφίσματα κατά την άσκηση της κυριαρχίας των «λαών τους δημοκρατικά δημιουργούν «make up» εξ υπαρχής ένα νέο Κράτος.
Η «κρυπτοπαρθενογένεση» φαίνεται εμμέσως να γίνεται δυστυχώς δεκτή μέσα από τις πράξεις και παραλείψεις μας. Το θέμα είναι πολύ λεπτό και πολύπλοκο για να αφεθεί σε Διεθνολόγους, Τουρκολόγους, Πολιτικολόγους να το επιλύσουν χωρίς βοήθεια. Παρθενογένεση σημαίνει το θάνατο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ακύρωση της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και παντού. Σημαίνει νέο ξεκίνημα στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Σημαίνει το «τετέλεσθαι» του «νενικήκαμεν».
Δρ. Χρίστος Κληρίδης Λευκωσία, 13 Σεπτεμβρίου 2008.