Υπουργείο Ευρωπαϊκής Ένωσης/Θεμάτων και Συντονιστική Επιτροπή
Επίσης δεν με βρίσκει σύμφωνο η ιδέα της δημιουργίας Ομοσπονδιακού Υπουργείου για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο μηχανισμός δε ο οποίος προτείνεται για τον καθορισμό και συντονισμό των θέσεων της Κύπρου είναι πολύπλοκος και δαιδαλώδες και νομίζω κάθε άλλο παρά συντείνει στην έκφραση ενιαίου λόγου αλλά συνάμα και αποτελεσματικού. Επιτείνει την άποψη περί δυαδικού κράτους.
Έχω την εντύπωση ότι το σύστημα θα καταρρεύσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το πώς επιλύονται αδιέξοδα στο επίπεδο της Συντονιστικής Επιτροπής με δεδομένο ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από κοινού όπως προτείνεται. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά προφανώς προτείνει να συμφωνηθεί σύστημα επίλυσης του αδιεξόδου και η Τουρκοκυπριακή πλευρά προτείνει σε περίπτωση αδιεξόδου αποχή!
Η σύσταση της Συντονιστικής Επιτροπής και η λειτουργία της πολύ πιθανόν να καταλήγει σε αδιέξοδα και να μην μπορεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Δεν είναι σωστό θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίζονται σε επίπεδο Συντονιστικών ουσιαστικά Επιτροπών είτε σε Ομοσπονδιακό επίπεδο είτε σε Περιφερειακό.
Για τους λόγους επίσης που εξήγησα πιο πάνω δεν χρειάζεται Υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Ούτε επιλύεται το θέμα της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και δεν επιλύεται το θέμα το από ποία Κοινότητα θα προέρχεται ο Υπουργός και ή ο Μόνιμος Αντιπρόσωπός μας.
Είναι η άποψη μου ότι το έγγραφο είναι γενικό, αόριστο και ασαφές και προβαίνει σε υποχωρήσεις αλλά και σε προτάσεις άκρως γραφειοκρατικές αλλά και εισηγήσεις οι οποίες σε αδιέξοδο θα οδηγήσουν την Κύπρο η οποία θα καταντήσει ανύπαρκτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο χωρίς πολιτικό λόγο και χωρίς καμία ουσιαστική συνδρομή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Δυστυχώς η διάσπαση της Εξωτερικής και Ευρωπαϊκής Πολιτικής η οποία επιχειρείται είναι άκρως επικίνδυνη.
Για αυτούς οι οποίοι φοβούνται την Ευρωπαϊκή Ένωση δυνατόν το έγγραφο να αποτελεί «τον παράδεισό» τους αλλά για όλους εκείνους οι οποίοι βλέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν ένα κομμάτι της ζωής τους εναπόθεσαν και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο ευρωπαϊκό σκάφος σαν τον πόλο μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ρωσίας και Κίνας ή και άλλων αναδυομένων δυνάμεων, το έγγραφο με τις συγκλίσεις είναι απογοητευτικό και συνιστά απλώς παραδοχή ότι στα θέματα των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων η Κύπρος θα είναι αμέτοχη και απλώς θεατής και παρεμπιπτόντως και όπου συναινούν και οι δύο πλευρές, θα έχει κάποια συμμετοχή.
Η αναξιοπιστία της Κύπρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα επιταθεί και πολύ φοβούμαι ότι η Κύπρος θα υποβαθμιστεί σαν την τελευταία και ανύπαρκτη χώρα της Ευρώπης.
Η γνώμη μου είναι ότι στα θέματα εκπροσώπησης και αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση χρειάζονται, καθαρές λύσεις. Η Τ/Κ πλευρά θα έχει συμμετοχή άλλο όχι VETO. Αυτή πρέπει να είναι η φιλοσοφία αντιμετώπισης του θέματος. Οι προτάσεις μας για ίση ουσιαστική συμμετοχή και επίλυση αδιεξόδων και εκ περιτροπής εκπροσώπηση δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν αλλά θα καταρρεύσουν και μαζί τους η συμμετοχή μας στην ΕΕ με κίνδυνο πλέον την αναστολή συμμετοχής μας σαν πλήρες και Ισότιμο Μέλος.
Λευκωσία 6.4.2009
Δρ. Χρίστου Φοίβου Κληρίδη
Αναπληρωτή Καθηγητή Δικαίου
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου