Publications

«Να ανασταλεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας»

By: DR. CHRISTOS CLERIDES Mar. 27, 2006

Η προσπάθεια της Τουρκίας των τελευταίων τουλάχιστον μηνών είναι να περάσει τη θέση της ότι τα πολιτικά κριτήρια δεν έχουν σχέση με την ενταξιακή της πορεία, αλλά αντίθετα πρέπει να διαχωριστούν. Το Κυπριακό είναι ένα πολιτικό πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί κατά την Τουρκία μέσα στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και η ίδια δεν ευθύνεται για την μη επίλυσή του, για το λόγο ότι αποδέχθηκε το Σχέδιο Ανάν ενώ το απέρριψε η ελληνική πλευρά. Επιπρόσθετα υποστηρίζει ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα έπρεπε να ανταμειφθούν για το «Ναι» και γι αυτό θα πρέπει να αρθεί οι απομόνωση τους, μέχρι στιγμής αθέτησε τις υποσχέσεις της. Πρόσφατα μάλιστα η τουρκική πλευρά «απειλεί» ότι δεν θα θυσιάσει την Κύπρο στο βωμό της ενταξιακής της πορείας, και προσπαθεί να πείσει ότι είναι η Ευρώπη που θα χάσει από τη μη ένταξη της Τουρκίας. Τονίζει τη γεωστρατηγική σημασία της, όπως και αυτήν των ενόπλων δυνάμεών της.

Είναι και παραμένει αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Ε.Ε. ανέκρουσε πρύμναν μετά το αποτέλεσμα των δύο δημοψηφισμάτων σε Γαλλία και Ολλανδία και την απόρριψη του Συντάγματος της Ευρώπης. Περαιτέρω η τελευταία διεύρυνση δημιούργησε την Παλαιά και τη Νέα Ευρώπη, ανέτρεψε πολιτικές ισορροπίες και δεδομένα. Δύο νέες υποψήφιες χώρες Ρουμανία και Βουλγαρία φαίνεται να είναι και αυτές σε μεγάλο βαθμό «αμερικανόφερτες». Περαιτέρω διεύρυνση στα Βαλκάνια και προς Ανατολάς με την Τουρκία υποψήφια χώρα, αντί απορρόφησης θα επιτείνει σαφώς τα προβλήματα. Οι ευρωατλαντικές σχέσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε τεταμένο σχοινί και πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν τους Άγγλους σαν τον Δούρειο Ίππο Αμερικανικής Άλωσης της Ευρώπης.

Μέσα σ’αυτό το σύνθετο περιβάλλον πολλοί Ευρωπαίο έβαλαν νερό στο κρασί τους για την ένταξη της Τουρκίας και αντιλαμβάνονται ότι η άσκηση πίεσης στην Κυπριακή Κυβέρνηση για αποδοχή του σχεδίου Ανάν ή ομοιώματος αυτού ή και αποσύνδεση των πολιτικών κριτηρίων και του Κυπριακού από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν είναι εφικτή.

Όλα όμως θα εξαρτηθούν από το σθένος και αποφασιστικότητα που θα επιδείξει η δική μας πλευρά σε Ελλάδα και Κύπρο. Οι Άγγλοι και Τούρκοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο του «Βέτο» ίσως για πρώτη φορά, κάτι το οποίο αποδεικνύει ότι αν το Βέτο το χρησιμοποιούσαμε τον Δεκέμβριο του 2004, πολύ πιθανόν σήμερα να βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση εφόσον στο διαδραμόν διάστημα θα είχαμε πετύχει την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, την υποχρεωτική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την βεβαιότητα ότι η επανέναρξη του διαλόγου με την εμπλοκή της Τουρκίας σαν υποψήφιας ευρωπαϊκής χώρας σε διάλογο θα ήταν βασισμένη στην αναγκαιότητα σεβασμού της ίδιας της πολιτικής της Ευρώπης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος με κόστος που μας οδήγησε σε διολίσθηση στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην Ξενίδη-Αρέστη, στη θέσπιση ψευδονόμου, στην επέκταση του οικοδομικού οργασμού σε ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα, στην επίσκεψη Στρό, στο «Προεδρικό του ψευδοπροέδρου» και την επίσκεψή του στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών δηλαδή εν γένει στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Όλα αυτά ενώ η Άγκυρα κομπάζει ότι η Κύπρος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των γεωστρατηγικών συμφερόντων της στην περιοχή, ότι με το Σχέδιο Ανάν τελείωσε με μας, απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση επέκτασης σε 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, αντιμάχεται την Ορθοδοξία στο Φανάρι χρησιμοποιώντας τους Γκρίζους Λύκους, εντατικοποιώντας τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, επαυξάνοντας το κύμα του εποικισμού και εισπράττοντας μέσα από τη δική μας αφέλεια την οικονομική ενίσχυση του ψευδοκράτους.

Είναι θέμα επιβίωσης το Βέτο πλέον για να ανακοπεί η τουρκική αυθαιρεσία και ορέξεις. Ελπίζουμε αυτή τη φορά ότι οι Συγκυβερνώντες δεν θα μας πουν την τελευταία στιγμή ότι το Βέτο είναι για τους μικρούς ή ότι δεν είναι η ώρα ακόμα του Βέτο ή ότι θα εξαγριώσουμε τον Μινώταυρο αν τον χρησιμοποιήσουμε και αναστείλουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή αλλά παράλληλα ούτε και εμείς έχουμε την οποιαδήποτε άλλη σανίδα σωτηρίας.

Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας πρέπει να ανασταλεί και για το Κυπριακό όπως και για άλλους λόγους που επικαλούνται οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Το κλίμα είναι πρόσφορο. Με την αναστολή της ενταξιακής της πορείας θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τις ακραίες συμπεριφορές της αργά ή γρήγορα.


Δρ. Χρίστος Κληρίδης
Αν. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος
Ευρωπαϊκού Κόμματος