Η λατινική φράση σημαίνει «Φωνή Λαού». Στην Βρετανία την δεκαετία του 60 η φράση μεταφέρθηκε σαν “Vox Pop” περιγράφουσα την «δημοφιλή άποψη» για τρέχοντα θέματα όπως εκφράζεται στα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Την σήμερον ημέρα, βέβαια, η “Vox Pop” εκφράζεται και μέσα από τις δημοσκοπήσεις οι οποίες από καιρού εις καιρό βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Με ποια δεδομένα λοιπόν οδεύει ο κος. Δημήτρης Χριστόφιας, εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας σε ένα νέο δημοψήφισμα;
Η «φωνή λαού» φαίνεται να μην εγκρίνει την εκ περιτροπής προεδρία με σταθμισμένη ψήφο που θα έχει σαν αποτέλεσμα την κατά καιρούς ανάληψη της προεδρίας του κράτους της εναλίας Κύπρου, του χρυσοπράσινου φύλλου, από Τούρκο πρόεδρο με εκτελεστικές εξουσίες. Της «κύπρου ου μ’ εθέσπισεν».
Η «φωνή λαού» δεν φαίνεται να εγκρίνει την νομιμοποίηση και κυπριοποίηση 50.000 τούρκων εξ Ανατολίας που πολύ πιθανό με τις οικογένειες τους και με τα παρεπόμενα της νομιμοποίησης της παρουσίας τους να καταλήξουν ουσιαστικά σε νομιμοποίηση του μεγαλύτερου αριθμού των εποίκων. Προφανώς για να επιβληθεί η προσκρούτεια λύση της πρωτοφανούς Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, πρέπει να διασφαλιστεί εκ προοιμίου ότι στο συνιστών τουρκοκυπριακό κράτος θα υπάρχει πληθυσμιακή τουρκική πλειοψηφία η οποία μόνο με την νομιμοποίηση των εποίκων μπορεί να επιτευχθεί.
Η “Vox Pop” επίσης φαίνεται να μην δέχεται τα υπερδικαιώματα του χρήστη έναντι του νόμιμου ιδιοκτήτη ούτε και την αποζημίωση και ανταλλαγή περιουσιών σαν την πρώτιστη επιλογή ουσιαστικά, κεκαλυμμένη όμως, με ωραιοποιημένους τίτλους, όπως «πρώτη επιλογή η αποκατάσταση». Είναι τόσες πολλές οι προϋποθέσεις και όροι που εισηγείται η ελληνοκυπριακή πλευρά για επίλυση του ούτω καλούμενου «περιουσιακού» που η αποκατάσταση καθίσταται «όνειρο θερινής νυχτός».
Η “Vox Pop” φαίνεται επίσης να μην δέχεται την παραμονή των Αγγλικών Βάσεων μετά την λύση του κυπριακού, υποθήκη των παιδιών και εγγονιών μας.
Με αυτά τα δεδομένα δεδομένη θα είναι και η αρνητική απάντηση του κυπριακού λαού, υπεράνω κομματικών τοποθετήσεων σε επερχόμενο νέο δημοψήφισμα εάν και εφόσον υπάρξει κατάληξη στην βάση των προτάσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς. Προφανώς όσοι προωθούν το κλείσιμο του Κυπριακού να ευελπιστούν σε μια “Vox Dei”, «Φωνή Θεού», εμπλουτισμένη με άδηλους πόρους χρηματοδοτήσεων διάβρωσης της “Vox Pop” !
Για τους κυβερνώντες το μέλλον είναι ζοφερό, αλλά για τους κύπριους πολίτες διεκδικητικό. Ποτέ δεν είναι αργά αφού «πήρατε τη ζωή σας λάθος να αλλάξετε ζωή», υποκλινόμενοι στην “Vox Populi” !
Χρίστος Κληρίδης
28.1.2011